Canada înregistrează sute de decese, cauzate de temperaturile de 50 grade Celsius

Captură video france24
Captură video france24

Sute de decese subite au fost înregistrate în Canada, suspectându-se că au legătură cu valul record de căldură, spun oficialii, potrivit BBC.

Aproximativ 486 de decese au fost înregistrate în ultimele cinci zile, doar în Columbia Britanică. Premierul canadian Justin Trudeau a oferit condoleanțe victimelor.

Lisa Lapointe, legistă șefă a Columbia Britanică, a declarat miercuri: ”Se crede că această creștere semnificativă a deceselor raportate este atribuită vremii extreme pe care BC a experimentat-o ​​și continuă să aibă impact asupra multor părți ale provinciei noastre”.

De asemenea, Lapointe a mai adăugat că persoanele care au decedat locuiau pe strazi sau în case care nu erau ventilate. Conform declarațiilor, vestul provinciei a înregistrat doar trei decese cauzate de căldură în ultimii trei până la cinci ani.

Canada: Val de căldură de 49.6 grade Celsius, urmat de incendiu

Miercuri seara, orașul Lytton din Columbia Britanică, a fost evacuat din cauza unui incendiu. Incendiul s-a produs la o zi după ce statul a înregistrat cea mai ridicată temperatură din Canada, 49,6 °C.

Primarul Jan Polderman a declarat pentru CBC News: ”Întregul oraș este în flăcări. Au durat aproximativ 15 minute de la primul semn de fum până ca incendiul să se extindă peste tot”.

Căldura din zonele de vest ale Canadei și SUA a fost cauzată de o cupolă de aer cald static de înaltă presiune. Acesta s-a extins din California până în teritoriile arctice.

Vancouver: 65 de persoane decedate într-o singură zi

Doar în Vancouver, se estimează că valul de căldura a fost un factor care a contribuit la decesul a 65 de persoane.

Statele Unite au înregistrat, de asemenea, temperaturi extreme. Luni, în nord-vestul Pacificului SUA, temperaturile au atins 46,6C în Portland, Oregon și 42,2C în Seattle, Washington, cele mai ridicate niveluri de la începutul anilor 1940, a declarat Serviciul Național Meteorologic.

Cel puțin 16 persoane au murit în localitățile King și Snohomish din statul Washington.

În acest context, președintele american Joe Biden a ținut un discurs despre legătura dintre valul de căldură și schimbările climatice.

Sursa foto