22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

4 noi specii de licurici au fost adăugate pe lista roșie a IUCN

În general, insectele nu sunt cunoscute ca animale romantice sau deosebit de fermecătoare. Există, totuși, unele excepții. Licuricii, cu strălucirea lor deosebit de frumoasă, au captat atenția tuturor oamenilor. Ei au apărut în legende și tradiții din toate țările lumii, potrivit IFL Science.

Dar oricât de iubiți sunt, supraviețuirea lor este din ce în ce mai precară. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a anunțat săptămâna aceasta că patru specii de licurici din Asia de Sud-Est au intrat acum pe celebra Lista Roșie a Organizației. Toate aceste specii sunt acum considerate vulnerabile.

„Doar 1% din totalul speciilor cunoscute din Asia de Sud-Est au fost evaluate, dar, în mod alarmant, toate sunt expuse riscului de dispariție în viitorul apropiat”, a avertizat Wan Faridah Akmal Jusoh, co-președinte și lector principal al IUCN SSC Firefly Specialist Group la Universitatea Monash din Malaezia.

„Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă”, a spus ea.

„Trebuie să continuăm să evaluăm speciile de licurici rămase pentru a planifica mai bine conservarea lor”, a adăugat cercetătoarea.

4 noi specii de licurici au fost adăugate pe lista roșie a IUCN

Acum, unele dintre cele mai vulnerabile animale ale Listei Roșii se alătură patru specii din genul Pteroptyx. Este vorba de:

  • licuriciul contesei (Pteroptyx bearni);
  • licuriciul sincron cu aripi îndoite (Pteroptyx malaccae);
  • licuriciul perfect sincronizat (Pteroptyx tener);
  • licuriciul nesincronizat cu aripi îndoite (Pteroptyx valida);

Studii recente au observat o scădere a numărului de gândaci luminoși de pe planetă. Atât în Europa, cât și în America de Nord, populațiile au ajuns la statutul de Pe cale de dispariție sau chiar în pericol critic.

Problema poate fi larg răspândită, dar vinovații sunt aceiași. Pe măsură ce oamenii își extind terenurile pentru agricultură, habitatele licuricilor sunt distruse. Nivelurile crescute de lumină artificială interferează cu capacitatea insectelor de a trimite și de a emite lumină proprie.

spot_img
Latest news
știri