Nu este o imagine de film SF, ci viitorul agriculturii: roboții agricoli

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Culeg, irigă și lucrează alături de fermieri: poartă numele de roboți agricoli și, deși par desprinse dintr-o imagine de film SF, utilajele sunt destinate progresului și viitorului din agricultură.

În agricultură sau nu, roboții nu sunt deranjați să execute sarcini repetitive și plictisitoare

Astfel, un concern maghiar format din trei companii a făcut următorul pas spre eficientizarea culturilor hidroponice.

Cu ajutorul roboticii agricole și a noilor tehnologii, astăzi fermierii pot face față provocărilor climatice și pot cere inteligenței artificiale să decidă singură când este momentul optim să însămânțeze ori să recolteze, precizează Agro Tv.

Culturi hidroponice mai eficiente cu ajutorul tehnologiei agricole

Marile companii specializate în domeniu au creat utilaje supersofisticate, prevăzute cu camere video și mecanisme de procesare 3D, cu care fermierii pot determina locația precisă a produsului.

Evoluția rapidă a agriculturii moderne a facut ca acești roboți să  poată evalua gradul de coacere și sunt prevăzuți cu brațe precise și flexibile cu ajutorul cărora desprind fructul de pe creangă sau seceră grâul.

Sistemul pus la punct de specialiștii maghiari vrea să demonsteze că oamenii vor putea lucra în condiții de siguranță alături de roboți în fermele viitorului. Pentru asta au folosit un braț robotizat creat pentru a îngriji plantele dintr-o cultură hidroponică și l-au dotat cu senzori”, mai arată sursa citată.

Roboții agricoli îi vor înlocui, cât de curând, pe fermieri

Viitorul agriculturii are în vedere o anulare, în timp, a imaginii fermierului tipic. Deși este un subiect deosebit de controversat și acuzat de mulți, procesul pare de neoprit în mai multe state ale lumii.

Conform specialiștilor din domeniul inovației și cercetării, în următorii 30 de ani populația planetei va depăși 10 miliarde de oameni, iar agricultura este cea care va trebui să-i hrăneacă pe toți. Acest lucru însă nu va mai fi, ca în trecut, în sarcina muncitorilor din câmp, ci a informaticienilor și a experților în utilizarea tehnologiei computerizate.