O cercetare făcută de Neural Engineering arată că traumele psihologice cauzate de fenomene meteorologice și climatice extreme, cum ar fi incendiile, pot avea un impact pe termen lung asupra creierului și funcționării cognitive ale supraviețuitorilor. potrivit theconversation.com. În special asupra modului în care aceștia procesează distragerile. Ba mai mult, același studiu spune că schimbările climatice afectează tot mai mult oamenii din întreaga lume, inclusiv prin căldură extremă, daune provocate de furtuni și evenimente care pun viața în pericol, cum ar fi incendiile de vegetație. În cercetările anterioare, se arată spre exemplu faptul că după incendiul din 2018 care a distrus orașul Paradise, California, simptomele cronice ale tulburării de stres posttraumatic (PTSD), anxietatea și depresia au fost foarte răspândite în comunitățile afectate mai mult de șase luni după dezastru. De asemenea s-a concluzionat că persoanele ale căror case sau familii au fost direct afectate de incendiu au prezentat un impact mai mare asupra sănătății mintale decât cei care au fost afectați indirect, adică persoanele care au asistat la eveniment în comunitatea lor, dar nu au avut o pierdere personală.
Oamenii expuși la efectele schimbărilor climatice au modificări cognitive
În noul studiu s-a dorit să se înțeleagă dacă simptomele traumei legate de schimbările climatice se traduc prin modificări ale cognitive. Cei care au făcut studiul, au constatat că respondenții expuși la foc, direct sau indirect, au tratat distragerile cu mai puțină acuratețe decât grupul de control. De asemenea, s-au găsit diferențe în procesele creierului care stau la baza acestor diferențe cognitive. Oamenii care au fost expuși la incendiu au avut o activitate mai mare a lobului frontal în timp ce se confruntă cu distragerile. Lobul frontal este centrul funcțiilor de nivel superior ale creierului. Activitatea frontală a creierului poate fi un marker pentru efortul cognitiv, sugerând că persoanele expuse la incendii pot avea mai multe dificultăți în procesarea distragerilor și compensarea prin efort mai mare.
Sănătatea mintală afectată de schimbările climatice
Având în vedere că schimbările climatice alimentează mai multe dezastre, este incredibil de important să înțelegem impactul acestora asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății mintale. Sănătatea mintală rezistentă este ceea ce ne permite să ne recuperăm după experiențele traumatice. Modul în care oamenii experimentează și se confruntă mental cu catastrofele climatice pregătește scena pentru viețile noastre viitoare. Există strategii pe care oamenii le pot folosi pentru a ajuta la reducerea stresului. Cercetările psihosociale sugerează că practicarea atenției și dezvoltarea unui stil de viață sănătos, cu exerciții regulate și somn suficient, pot proteja bunăstarea mentală în aceste scenarii, împreună cu dezvoltarea legăturilor sociale puternice.