10.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Un nou incendiu la Portul Giurgiulești. Nivelul de poluare la granița României depășește norma sanitară de câteva ori

Un nou incendiu a izbucnit, vineri dimineață, în Portul Giurgiulești din Republica Moldova, la un rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui, conform Deschide.md.

Cinci echipaje de salvatori au intervenit la fața locului pentru lichidarea incendiului și, potrivit informațiilor, nu au existat victime.

Anterior, pe 16 ianuarie, în Portul Giurgiulești a avut loc un eveniment similar, în urma căruia normele sanitare pentru dioxidul de azot și pentru conținutul de fenol au fost depășite.

Un nou incendiu. Nivelul de poluare depășește norma sanitară de câteva ori

În urma incendiului de astăzi, Agenția pentru Mediu din Republica Moldova a informat că nivelul de poluare a aerului este sporit privind conținutul de fenol.

Normele sanitare au fost depășite de la 1,2 până la 3,3 ori, după ce, la incendiul de acum câteva zile, acestea au fost depășite de 2,2 până la 3,8 ori.

În urma evenimentului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a pus la dispoziția autorităților de peste Prut un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determinarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic, mai precizează aceeași sursă.

Laboratorul mobil a fost transferat în zona Giurgiulești pentru a monitoriza calitatea aerului pentru următoarele 24 de ore.

De asemenea, au fost prelevate probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, printre care:

  • direcția vântului;
  • viteza vântului;
  • timp de noapte;
  • timp de zi;

Evenimentele de la Portul Giurgiulești nu sunt noi. În toamna anului trecut, alte două rezervoare s-au prăbușit.

Portul Giurgiulești este unicul port al Republicii Moldova și are deschidere la Dunăre, în sudul țării, de aproximativ 450 de metri.

Zona este în imediata apropiere atât a graniței cu România, cât și a graniței cu Ucraina, și oferă accesul Republicii Moldova la traseele internaționale de comerț și transport.

La doar 4 kilometri de portul Giurgiulești se află orașul Reni, din Ucraina, iar la vest, la aproximativ 10 kilometri se află orașul Galați din România.

Latest news
știri