19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

A fost testată o nouă metodă de detectare timpurie a septicemiei

Testele de sânge prelevate de la pacienți au fost analizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

În Suedia, o echipă de cercetători de la Universitatea Lund a dezvoltat și testat o metodă inovatoare de detectare timpurie a septicemiei, o afecțiune gravă care poate duce la complicații severe și chiar deces.

Septicemia este o stare în care sistemul imunitar al corpului nu poate combate eficient o infecție

Dacă nu este tratată la timp, poate evolua în sepsis, afectând multiple organe vitale precum plămânii, rinichii sau ficatul.

Potrivit The Guardian, în fiecare an, în întreaga lume, aproximativ 11 milioane de decese sunt asociate cu această afecțiune.

Echipa de cercetători a colectat și analizat probe de sânge de la peste o mie de pacienți adulți cu suspiciune de această afecțiune, într-o perioadă cuprinsă între septembrie 2016 și martie 2023. Aceste probe au fost supuse unor teste specifice și apoi analizate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), scrie Biziday.

Din cei 1.073 de pacienți cu diferite infecții, 913 au fost diagnosticați cu septicemie

Mai departe, cercetătorii au analizat proteinele asociate cu răspunsul imunitar al organismului la septicemie, pentru a detecta dacă există un model.

Astfel, au creat “semnături moleculare” folosite pentru antrenarea unui model AI, care a indicat pacienții susceptibili să intre în șoc septic.

Cele 913 persoane au fost încadrate în trei clase de risc – scăzut, mediu și ridicat.

Totodată, echipa a identificat panouri de proteine care au prezis disfuncții la șase organe, inclusiv inima, ficatul și rinichii.

Ulterior, pacienții au fost, din nou, încadrați în cinci categorii de risc, pe baza probabilității ca aceștia să aibă disfuncții ale organelor și infecții, mai scrie sursa citată.

Dr. Lisa Mellhammar, de la Universitatea Lund din Suedia, despre diagnosticarea septicemiei: “Este important ca pacienții care sunt suspectați de septicemie să fie identificați înainte de funcționarea defectuoasă a organelor”

Având în vedere provocările asociate cu diagnosticarea la timp și faptul că Septicemia ucide milioane de oameni în întreaga lume, în fiecare an, există o cerere urgentă pentru o abordare alternativă”, a declarat Dr. Lisa Mellhammar.

spot_img
Latest news
știri