0.9 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Europa și China se micșorează în timp ce India și Africa au populații din ce în ce mai tinere

Datele demografice ale lumii au fost deja transformate. Europa se micșorează. Țări precum China se micșorează, India devine o țară mult mai tânără, depășind-o anul acesta ca cea mai populată națiune din lume.

Proiecțiile sunt fiabile și clare, spune o analiza NY Times. Până în 2050, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste vor reprezenta aproape 40% din populație. Mai exact asta se va întâmpla în unele țări din Asia de Est și Europa. Aceasta este aproape dublul ponderii adulților în vârstă din Florida, capitalul de pensionare al Americii. Un număr extraordinar de pensionari va depinde de un număr tot mai mic de persoane în vârstă de muncă pentru a-i susține. În toată istoria înregistrată, nicio țară nu a fost vreodată atât de veche pe cât se așteaptă să fie cele menționate mai sus. În consecință, prevăd experții, lucruri pe care multe țări mai bogate le consideră de la sine înțelese.

Țări din Europa de Vest, dar și China vor trebui să găsească soluții

Cum ar fi pensiile, vârsta de pensionare și politicile stricte de imigrare. Toate acestea vor avea nevoie de revizuiri pentru a fi sustenabile. Și țările mai bogate de astăzi vor reprezenta aproape inevitabil o cotă mai mică din PIB-ul global, spun economiștii. Aceasta este o schimbare majoră pentru Europa, Statele Unite, China și alte economii de top. Forțele lor mari de muncă au contribuit la stimularea creșterii lor economice. Lucru care se va schimba radical. Aceste țări sunt deja în vârstă de pe listă. În curând, forțele de muncă cel mai bine echilibrate vor fi în principal în Asia de Sud și de Sud-Est, Africa și Orientul Mijlociu. Aceste date sunt puse la dispoziție de ONU. Schimbarea ar putea remodela creșterea economică și echilibrele de putere geopolitice, spun experții.

Îmbătrânirea lumii un triumf al dezvoltării      

 În multe privințe, îmbătrânirea lumii în multe țări este un triumf al dezvoltării. Oamenii trăiesc o viață mai lungă, mai sănătoasă și au mai puțini copii pe măsură ce devin mai bogați. Oportunitatea pentru multe țări mai sărace este enormă. Când natalitatea scade, multe țări  pot culege un „dividend demografic”. Atunci când o pondere tot mai mare de lucrători și puțini dependenți alimentează creșterea economică. Adulții cu familii mai mici au mai mult timp liber pentru educație și pentru a investi în copiii lor. Mai multe femei tind să intre pe forța de muncă, agravând impulsul economic. Rămâne de văzut cum se va schimba lumea pe măsură ce forța de muncă se va concentra în alte zone decât până acum.

spot_img
Latest news
știri