Agenții patogeni reprezintă una dintre principalele amenințări la adresa sănătății polenizatorilor, un nou studiu, publicat în revista Ecology, constatând că anumite trăsături fizice ale florilor afectează sănătatea bondarilor prin modularea transmiterii unui agent patogen dăunător, numit Crithidia bombi.
Potrivit Science Daily, cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au demonstrat că lungimea corolei sau a petalelor unei flori joacă un rol important în modul în care acest agent patogen este transferat între albine.
Altfel spus, corolele mai scurte înseamnă că mai puține fecale de albine ajung în interiorul florii și, prin urmare, în calea albinelor care caută nectar.
Numărul populațiilor unor insecte bine cunoscute a scăzut vertiginos
Oamenii de știință continuă să tragă un semnal de alarmă cu privire la așa-numita „apocalipsă a insectelor”, lor alăturându-li-se și apicultori europeni, aceștia din urmă remarcând, la rândul lor, nu doar că albinele mor în număr foarte mare, dar și că nu mai produc la fel de multă miere ca în trecut.
Conform unor estimări, în ultimii 50 de ani, s-a înregistrat un declin de 75% al vieții insectelor din întreaga lume, schimbările climatice devenind un factor de stres nou și pentru albine.
Specialiști în domeniu apreciează că unele specii de polenizatori au dispărut cu 90% în SUA în ultimii douăzeci de ani, motivele fiind multiple.
La acest fenomen au contribuit, pe lângă pesticidele care vizează anumite insecte, distrugerea habitatelor acestora prin defrișare, poluarea luminoasă și fonică, inclusiv agenții patogeni.
Spre exemplu, în cazul bondarilor, un parazit numit Crithidia bombi, adesea transmis prin excrementele albinelor, reprezintă o amenințare cât se poate de reală, ducând la decimarea acestora.
Cum poate fi menținută o populație de albine sănătoasă
O încercare răspândită pentru a minimaliza daunele aduse populației de albine, urmate de obicei de moartea coloniilor, constă în plantarea de grădini de polenizare.
Totuși acest lucru nu l-a oprit pe Jenny Van Wyk, cercetător postdoctoral în domeniul biologiei la Universitatea din Massachusetts Amherst, să-și pună întrebări cu privire la tipul de flori care ar trebui plantate.
Un studiu publicat, la 20 iulie, în Nature Ecology and Evolution arăta că una din 11 flori este purtătoare de paraziți cauzatori de boli și că una din opt albine avea cel puțin un parazit.
„Încercăm să adunăm informații despre modul în care trăsăturile florale influențează sănătatea polenizatorilor, astfel încât să putem gândi dincolo de informațiile specifice fiecărei specii.
În acest fel, am putea fi capabili să generalizăm între speciile care au trăsături similare și astfel să ajutăm la orientarea deciziilor de plantare”, a ținut să specifice Jenny Van Wyk.