15.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Pisica de mare de Java – prima extincție a unui animal marin ca urmare a activității umane | FOTO

A dispărut pisica de mare de Java.

Pisica de mare de Java (Urolophus javanicus) a devenit prima specie marină care a dispărut ca urmare a activității umane. Informația a fost dezvăluită de oamenii de știință de la Universitatea Charles Darwin (CDU), Australia. A fost declarată în urma unei actualizări a Listei roșii a speciilor amenințate publicată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în decembrie, conform IFL Science.

Urolophus javanicus este o specie de mărimea unei farfurii. Era atât de rară încât a fost studiată doar pe baza unui exemplar colectat în 1862 de la o piață de pește din Jakarta, Indonezia. Pescuitul a fost doar una dintre numeroasele amenințări cu care s-a confruntat specia.

„Pescuitul intensiv și în general nereglementat este probabil amenințarea majoră care are ca rezultat extincția animalului”, a declarat cercetătorul Julia Constance.

„Coasta de nord a Java, în special Golful Jakarta, unde se știa că specia este prezentă, este, de asemenea, puternic industrializată. Există poluare și o degradare extinsă a habitatului. Aceste impacturi au fost suficient de severe pentru a provoca, din păcate, dispariția speciei”, a mai spus ea.

Pisica de mare de Java – primul animal marin extinct din cauza omului

Echipa de oameni de știință internaționali a adunat toate informațiile disponibile despre specie. Cercetătorii au concluzionat că specia a devenit primul pește marin extinct din cauza activității umane.

„O serie de locuri de debarcare a peștilor de-a lungul coastei de nord a Java și în întreaga Indonezie au fost monitorizate pe scară largă. Nu a fost înregistrată pisica de mare de Java”, a declarat doctorandul Benaya Simeon.

Vestea proastă urmează primei alerte de extincție emisă de Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor (IWC). Este vorba de marsuinul de Pacific (Phocoena sinus). Se estimează că mai trăiesc doar 10 în Golful California, Mexic. Animalul ar putea avea aceeași soartă precum pisica de mare dispărută.

spot_img
Latest news
știri