22.9 C
București
marți, 7 mai, 2024

O cârtiță aurie considerată dispărută din 1937 a fost filmată în Africa | VIDEO

O cârtiță aurie considerată dispărută a fost filmată la peste 80 de ani de la ultima observare, conform Live Science.

Cârtița aurie a lui De Winton, văzută ultima dată în 1937, a fost găsită în viață în dunele de nisip din Africa de Sud. Ea nu a mai fost văzută de peste 80 de ani. Animalul orb a fost filmat și fotografiat după o căutare amplă a speciei. Anterior, mmulți cercetători se temeau că a dispărut.

Cârtița aurie a lui De Winton (Cryptochloris wintoni) este o cârtiță oarbă discretă care „sapă” prin nisip. Ea trăiește în vizuini inaccesibile și are o blană strălucitoare, irizată. A fost înregistrată într-o singură locație – Port Nolloth, în NV-ul Africii de Sud – unde a fost văzut ultima dată în 1937.

Cercetătorii au căutat dovezi ale cârtiței preluând mai mult de 100 de mostre de sol dintr-o serie de locații. Ei au analizat ADN-ul de mediu și eventualele urme de ADN ale animalului rămase în mediu. Ei s-au axat pe excreții, celule și păr. Descoperirile echipei au fost publicate pe 24 noiembrie în revista Biodiversity and Conservation.

Cârtița aurie a lui De Winton, descoperită după mai bine de 80 de ani

„Am fost destul de încrezători că, dacă această cârtiță aurie lui De Winton ar fi în mediu, am fi capabili să o detectăm prin găsirea și secvențierea ADN-ului său”, a spus autorul principal Samantha Mynhardt, genetician în conservare la Endangered Wildlife Trust (EWT) și Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud într-un comunicat.

La Port Nolloth, echipa a găsit vizuini proaspete de cârtiță aurie și urme care fuseseră dezvăluite de ploile abundente recente.

Ei au folosit un câine sniffer dresat pentru a identifica mirosul a două specii comune de cârtiță aurie. E vorba de cârtița aurie din cap și cârtița aurie a lui Grant. Câinele nu a răspuns la semnele de câmp din Port Nolloth, care sugerau că urmele nu fuseseră făcute de una dintre speciile comune. Reacția câinelui a fost considerată o dovadă a prezenței cârtiței aurii a lui De Winton.

Analiza eADN-ului a relevat două specii comune de cârtițe aurii, printre care cârtița lui Van Zyl, pe cale de dispariție. A fost identificată și o specie strâns înrudită cu cârtița aurie a lui Van Zyl. Deși cercetătorii au crezut că aceasta ar putea fi ce căutau, nu au reușit să demonstreze acest lucru.

Cu toate acestea, în 2022, o probă de ADN dintr-un specimen, care este acum găzduită la un muzeu din Cape Town, a devenit disponibilă pentru studiu. După ce au comparat secvența de gene din aceasta cu probele lor de eDNA, cercetătorii au confirmat că a patra specie provine din cârtița lui De Winton.

Se dorește redescoperirea mai multor specii

De atunci au fost găsite încă patru populații de cârtiță aurie a lui De Winton.

Cârtița aurie lui De Winton este listată în proiectul Search for Lost Species, care a fost lansat în 2017. Creat de Re:wild în colaborare cu alte organizații de conservare, scopul proiectului este să caute și să redescopere 25 de animale, plante și ciuperci, specii care au fost pierdute pentru știință de cel puțin 10 ani, dar care nu sunt încă clasificate ca dispărute de Lista Roșie a speciilor amenințate IUCN.

Până în prezent, au fost găsite 11 dintre speciile pierdute, inclusiv echidna cu cioc lung a lui Attenborough (Zaglossus attenboroughi), despre care ȘtireaVerde.ro a scris, albina gigantică a lui Wallace (Megachile pluto) — cea mai mare albină de pe planetă — și planta de ulcior de catifea (Nepenthes mollis), care a fost pierdută de peste 100 de ani.

Latest news
știri