4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Studiu: Plantarea copacilor ar putea reduce cu o treime decesele din marile orașe

Spațiile verzi ar putea salva vieți în plină schimbare climatică

Un studiu făcut de cei de la The Lancet arată că plantarea copacilor în marile orașe ar putea să salveze mii de vieți. Nu mai puțin de o treime dintre decesele cauzate de temperaturile ridicate ar putea fi evitate doar prin plantarea de copaci. Astfel potrivit datelor, se arată că din cele 6700 de decese care ar fi survenit în urma temperaturilor ridicate din nu mai puțin de 93 de orașe europene în 2015, o treime ar fi putut fi evitate. Mai exact, oamenii de știință spun că dacă s-ar planta pe o suprafața de 30% din orașele respective copaci, s-ar reduce temperaturile cu o medie de 0.4 grade Celsius, desigur la nivel local. Însă la acest moment în Europa, cam 15% din suprafețele urbane sunt împădurite.

Centrele orașelor sufocate de căldură

Din această cauză în centrele orașelor temperaturile sunt mult mai ridicate decât în suburbia sau la periferie, mai ales că betonul din contrucții, dar și cel din șosea reține căldura. Cercetătorii spun că dacă suprafețele pe care sunt plantate copaci ar fi extinse până la o medie de 20%, atunci potrivit calculelor nu mai puțin de 2000 de decese ar putea fi evitate anual. Mai ales că schimbările climatice au arătat chiar anul trecut faptul că pot face ravagii, pentru că Europa a înregistrat cea mai călduroasă vară, care a fost înregistrată vreodată pe măsurători. Iar din cauza încălzirii globale cercetătorii spun că bolile provocate de căldura insuportabilă vor fi din ce în ce mai întâlnite în următorul deceniu.

Clujul, campion la temperaturi ridicate

Tamara Iungman, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a explicat următoarele:“Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu probleme de sănătate, precum insuficiența cardiorespiratorie, spitalizarea și decesul prematur […] Scopul nostru este de a informa factorii de decizie cu privire la beneficiile integrării strategice a infrastructurii verzi în planificarea urbană”. Practic raportul a subliniat faptul că în ultimii 7 ani, diferențele de temperatură între orașe și sate au fost de nu mai puțin de 1,5 grade Celdius. Iar dintre orașele europene, un oraș românesc a fost cel cu cea mai mare discrepanță, respectiv, Clujul, cu 4.1 grade diferență între urban și rural. În estul europei au fost cele mai mici rate de mortalitate cauzate de căldură.

spot_img
Latest news
știri