2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Monitorizarea Pactului Verde al UE, în pericol, din cauza Brexit

Ieșirea Marii Britanii din UE pune în pericol neutralitatea climatică și gestionarea dezastrelor în caz de pericol

Eșecul Bruxellesului și Londrei de a conveni asupra aranjamentelor post-Brexit pune în pericol programul spațial european. Prima victimă este posibil să fie monitorizarea Pactului Verde al UE, dacă nu se găsește o soluție până la jumătatea anului 2024, potrivit EURACTIV. Când Marea Britanie a părăsit UE în 2020, Londra a dorit să continue să participe la programul Copernicus al UE. Este vorba despre programul care observă și monitorizează evoluția mediului a planetei prin sateliti din spațiu. În consecință, Anglia nu și-a plătit niciodată contribuțiile de 721 de milioane de euro la programul spațial în perioada 2021-2027, a subliniat Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o notă internă.

Discuții fără sfârșit pe bani

După semnarea Acordului de la Windsor în martie și soluționarea problemei Irlandei de Nord, „atât Regatul Unit, cât și UE au fost clar că suntem deschiși să ducem mai departe discuțiile privind asocierea Regatului Unit la programele UE”. Spunea atunci un purtător de cuvânt al guvernului britanic. „Cu toate acestea, discuțiile privind o cale de urmat vor trebui să reflecte realitatea pe care am ratat-o ​​de-a lungul a doi ani de participare la programe”, au adăugat ei. Mai trebuie să se stabilească ce reducere ar putea solicita Regatul Unit pentru a compensa incapacitatea sa de a participa la programul spațial din ultimii doi ani. Între timp, banii lipsă din deficitul de finanțare au „un impact major asupra componentei spațiale Copernicus”, a avertizat ESA. În special, decalajul financiar Copernicus „periclitează în mod substanțial continuitatea sporită a Programului și capacitatea acestuia de a sprijini pe deplin și în timp util Pactul Verde al UE”.

Neutralitatea climatică, dar și gestionarea dezastrelor puse în pericol.

Viitoarea generație de sateliți Copernicus, care ar contribui la obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 prin așa-numitele misiuni de extindere Sentinel, ar fi prima afectată de întârzierea lipsei contribuției financiare a Regatului Unit. Misiunile includ șase sateliți, inclusiv Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring (CO2M), care este menit să ofere UE mijloacele de a măsura emisiile de CO2 generate de activitățile umane la fiecare nivel. Pentru misiunile Sentinel care zboară în prezent, întârzierile bugetare până în 2028 ar „reduce flexibilitatea și capacitatea operațiunii de a răspunde în mod satisfăcător nevoilor programului și așteptărilor utilizatorilor”, printre alte aspecte. În gestionarea dezastrelor, ar „reduce substanțial capacitatea, în special, de a răspunde nevoilor de urgență legate de gestionarea dezastrelor”, invocând probleme potențiale cu „date optice și radar de foarte înaltă rezoluție”.

spot_img
Latest news
știri