20.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Ghețarul din Chamonix se topește cu o viteză fără precedent

Orașul emblematic al alpinismului, Chamonix, se confruntă cu încălzirea globală. Aflat la poalele Mont Blanc și cunoscut pentru ghețarii săi, Chamonix riscă să rămână fără atracții.

Orașul este un loc de pionierat când vine vorba de cultura montană și alpină. Cunoscut în întreaga lume ca locul de naștere al alpinismului practicat acolo încă din secolul al XVIII-lea, este celebru și pentru că au avut loc primele Jocuri Olimpice de iarnă în 1924. Astăzi, ca toate stațiunile montane, „Cham”, trebuie să se confrunte cu efectele schimbărilor climatice și consecințele acesteia. Ghețarul Montenvers, se topește cu o viteză fără precedent. Iar experții spun că zona schiabilă va fi disponibilă doar pentru încă 30 de ani. „Când am început să lucrez la munte în urmă cu mai bine de 25 de ani, discutam deja despre aceste probleme. Cu mult înainte ca ele să devină subiecte media”. Spune Didier Tiberghien, co-director al Compagnie des Guides de Chamonix.

Conservarea ghețarului este o provocare pentru Chamonix

O instituție renumită care servește drept o referință pentru profesioniștii din înaltul munte din întreaga lume. „Astăzi, trebuie să progresăm metodic și atent, anticipând neașteptatul”, spune el. Conservarea munților și a ghețarilor este o provocare crucială pentru Chamonix. Toate părțile interesate din turism vor să reconcilieze explorarea munților cu conservarea mediului înconjurător. Au început lucrări majore la situl Montenvers, care în prezent atrage 350.000 de vizitatori anual. Dar necesită transformare în lumina peisajului în schimbare cauzat de schimbările climatice. Obiectivul este de a revitaliza situl emblematic Montenvers-Mer de Glace cu un dublu scop. Asigurarea atractivității acestui punct unic de acces la munții înalți. Dar și conștientizarea în același timp a vulnerabilității sale la schimbările climatice.

Autoritățile promovează alte activități turistice

Restaurarea patrimoniului arhitectural, inclusiv hotelul istoric. Și trenul roșu, împreună cu construcția unei telecabine, fac parte din planuri. Proiectul își propune să păstreze și să îmbunătățească memoria acestui sit. Pe lângă proiectul Montenvers, Chamonix urmărește și diversificarea ofertelor turistice pentru a le asigura viabilitatea pe termen lung. Într-adevăr, ghețarii și munții înalți devin din ce în ce mai riscanți din cauza topirii gheții. Și determină autoritățile locale să promoveze alte activități legate de turism.

Latest news
știri