14.9 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

VIDEO | Un vârf de munte din Alpi, înghețat de mii de ani, s-a prăbușit din cauza schimbărilor climatice

Vârful Fluchthorn din Alpii Silvretta s-a prăbușit din cauza schimbărilor climatice.

Fluchthorn, un vârf de munte din Alpii Silvretta, este acum cu aproximativ 19 metri mai mic decât înainte. Evenimente similare sunt pe cale să se repete și în alte masive, pe măsură ce temperaturile ridicate dezghețață permafrostul, conform Live Science.

Peste 100.000 de metri cubi de stâncă s-au prăăbușit în valea de sub vârful Fluchthorn. Incidentul a fost probabil rezultatul dezghețului permafrostului. Cercetătorii au avertizat că sunt de așteptat evenimente similare, deoarece schimbările climatice determină degradarea solului înghețat.

Incidentul a avut loc pe 11 iunie, după o perioadă extinsă de temperaturi ridicate. Videoclipurile au surprins prăbușirea bruscă a vârfului Fluchthorn, acesta având 3399 de metri.

„Jumătate din vârf a fost rupt de prăbușire”, a declarat salvatorul montan Riccardo Mizio pentru ziarul austriac Kronen Zeitung. O cruce care se afla pe vârf nu mai paote fi văzută în prezent. Din fericire, în urma evenimenteului nu au existat morți sau răniți.

Fluchthorn se află face parte din masivul Mischabel, cea mai înaltă grupă montană din Elveția. Aceasta are 11 vârfuri de peste 4.000 de metri. Cel mai înalt, Dom, are 4.545 de metri înălțime.

Vîrf de munte din Alpi, prăbușit din cauza schimbărilor climatice

Permafrostul este puternic afectat de schimbările climatice, deoarece temperaturile ridicate pot determina dezghețarea gheții. Deși acest lucru nu este neobișnuit în timpul verii, când stratul de deasupra permafrostului se dezgheață, căldura accentuată duce la adâncirea treptată a dezghețului de vară.

Pe măsură ce solul se încălzește, dezghețul permafrostului va destabiliza mai multe roci. Astfel, vor apărea alunecări de teren și prăbușiri mai frecvente.

„Cu cât evenimentul a fost mai mare și, în acest caz, a fost mare, cu atât dezghețul trebuie să fi fost mai puternic”, a spus Jan-Christoph Otto, geolog la Universitatea din Salzburg.

„Acest vârf de munte a fost înghețat probabil de mii de ani”, a spus Otto pentru Live Science. Din cauza schimbărilor climatice care ajung la straturi mai adânci de rocă, „prăbușirea vârfului Fluchthorn este cel mai probabil rezultatul temperaturilor extreme din vara trecută sau toamna trecută”, a adăugat el.

În Alpi, temperaturile atmosferice au crescut semnificativ în ultimele decenii. Potrivit Serviciului Meteorologic Elvețian, temperaturile din Alpi cresc cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu. Creșterea e de aproximativ două ori mai rapidă decât media globală.

Pe baza datelor pe termen lung colectate de la senzorii de pe suprafața stâncii, cercetările arată că la fiecare 10 ani temperatura medie din interiorul stâncii a crescut cu 1 grad Celsius.

spot_img
Latest news
știri