7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Pandemia de Covid-19 a scăzut temperatura Lunii

Temperatura de pe suprafața Lunii a fost indirect influențată de pandemia de coronavirus.

Pandemia de Covid-19 a influențat temperatura de pe suprafața Lunii. La această concluzie au ajuns cercetătorii care măsoară nivelul termic de pe satelitul natural al Terrei, potrivit Realitatea Plus.

Studiul a fost publicat în Proceeding of the Royal Astronomical Society of the United Kingdom. În lunile aprilie și mai 2020, temperatura de pe suprafața Lunii ar fi scăzut cu până la 2 grade Celsius. Măsurătorile au fost comparate cu cele din anii precedenți și ulteriori. Perioada coincide exact cu lockdown-ul din pandemie, când 2,9 miliarde de oameni au fost nevoiți să rămână în case.

Oamenii de știință au efectuat măsurătorile în 6 locații distincte de pe fața văzută a Lunii. Ei au folosit date de la Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA. Măsurătorile au fost efectuate pentru toți anii dintre 2017 și 2023. O scădere anormală a fost identificată în timpul apogeului pandemiei.

„Studiul nostru arată că modificările radiației terestre au o influență măsurabilă asupra suprafeței Lunii, vizualizată printr-o scădere anormală a temperaturilor nocturne de la suprafața lunii între aprilie și mai 2020“, au precizat autorii cercetării.

Dar de ce a fost atât de influențată Luna? Satelitul nu are atmosferă și este extrem de vulnerabil la radiațiile provenite de pe Terra. Această modificare a radiațiilor Pământului a influențat și scăderea de temperatură pe Lună.

spot_img
Latest news
știri