Orice călător, de plăcere sau de nevoie, își dorește să se bucure de mâncare tradițională ca în bucătăria bunicii și de produse locale ecologice, pe oriunde îl duc drumurile. De la această idee au pornit specialiștii în proiecte verzi ai Fundației Conservation Carpathia, când au lansat un program de consultanță gratuită, pentru autorizarea Punctelor Gastronomice Locale și includerea lor pe o hartă, care va putea fi accesată de oricine are un telefon mobil și o conexiune la internet. Primii vizați sunt gospodarii din jurul Munților Făgăraș, dar intenția este ca din lista bucătăriilor tradiționale să facă parte localnici din toată țara.
„Punctele Gastronomice Locale sunt gospodăriile țărănești în care familia gătește și poate oferi masă vizitatorilor. Spre deosebire de pensiuni, aceste bucătării locale pot primi maximum 12 persoane, cu programare prealabilă și nu pot avea bucătari angajați, pentru că cine gătește trebuie să fie din familia respectivă. Am inițial acest proiect, pentru că este nevoie de o rețea de turism gastronomic, în care să fie folosită materie primă din propriile gospodării sau din alte surse locale certificate. Toate localitățile din țară – iar aici nu mă refer la orașe! -, ar trebui să aibă măcar două astfel de puncte gastronomice, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea primăriilor și centrelor de informare turistică”, a declarat, pentru stireaverde.ro, Cosmin Vorovenci, specialist în afaceri verzi al fundației.
Prima fază a proiectului care ne va arăta unde ne putem bucura de mâncare tradițională, ca în bucătăria bunicii a fost lansată de Conservation Carpathia, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară Argeș și vizează micii antreprenori din comunele din jurul Munților Făgăraș, care pot beneficia de asistență tehnică gratuită în procesul de autorizare a unui Punct Gastronomic Local: Dâmbovicioara, Rucăr, Dragoslavele, Stoenesti, Valea Mare Pravăț, Bughea de Sus, Lerești, Nucșoara, Albestii de Muscel, Arefu, Sălătrucu, Cetățeni.
„Programul se desfășoară până în martie 2023 și sprijină doritorii cu asistență tehnică gratuită. Până în prezent avem un singur punct gastronomic local autorizat în Dâmbovicioara și avem 20 de nou-înscriși în program. Oamenii se gândesc foarte mult dacă să se înscrie, pentru că se tem să nu fie necesare investiții pe care nu și le permit, când, în realitate, le trebuie o bucătărie utilată ca în orice gospodărie, cu o chiuvetă, un aragaz, o masă de gătit și un frigider, precum și un cuptor exterior, pentru pâine și alte preparate tradiționale”, a explicat Cosmin Vorovenci.
Primul pas pentru a se înscrie în programul de consultanță gratuită este ca cei interesați să îți creeze un cont de Gmail, necesar pentru completarea formularului accesibil pe site-ul fundației. În cazul în care nu pot face acest lucru, doritorii pot apela un număr de telefon pus la dispoziție de organizația nonguvernamentală, diponibil pe același site.
Ce înseamnă Puncte Gastronomice Locale
– Sunt locurile de tip familial, cu bucătărie țărănească, care oferă turiștilor mâncare locală, simplă, proaspătă, produsă în propria gospodărie sau în vecinătatea acesteia, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea turistului să nu fie puse în pericol.
– Practic, localnicii invită la masa lor musafirii veniți în vacanță în sat, oportunitate care poate reprezenta o sursă de venit importantă pentru aceștia.
În ce constă ajutorul fundației:
– Specialiștii fundației organizează întâlniri individuale cu cei care vor să intre în procesul de autorizare, le oferă consultanță gratuită pentru completarea și pentru pregătirea documentației tehnice necesară obținerii autorizației la DSVSA. Dosarul care se depune la DSVSA judeţene va conține: schiţa locului de producere a alimentelor; copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului; copie după actul de identitate al titularului. Ulterior, inspectorii vor face o vizită la locul de preparare al alimentelor, vor evalua unitatea, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, conform anexei II, Cap. III din Reg. CE 852/2004. În caz contrar, vor notifica proprietarul în privința deficienţelor constatate şi termenelor de remediere.
– Gospodăria locală este sprijinită pe tot parcursul procesului de autorizare, dar și în implementarea ulterioară a Punctului Gastronomic Local, prin consultanță pentru promovarea acestuia.
Care este specificul unui punct Gastronomic Local
– Servirea mesei într-un Punct Gastronomic Local se face în gospodăria proprie, pentru 12 persoane, iar meniul zilnic cuprinde un număr redus de preparate locale, tradiționale, gătite de proprietar și de membrii familiei acestuia.
– Meniul se bazează pe ingredientele și pe rețete locale. Se gătesc cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert, după specificul local al zonei în care este înființat Punctul Gastronomic Local.
– Meniul este preparat şi servit în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului sunt, pe cât posibil, tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.
– Având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesară obţinerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.
Ce beneficii poate aduce un Punct Gastronomic Local:
– Poate genera venituri constante pentru producătorii locali și susține o creștere economică pe termen lung pentru economia locală.
– Vizitatorii se pot opri la masa unui localnic autorizat și se pot bucura de mâncare cu gust local, ingrediente naturale, specifice zonei.
– Mai poate genera venituri și din vânzarea altor produse pe care le realizează familia, precum: brânzeturi și diferite lactate, fructe, legume, gemuri și dulcețuri, zacuști sau produse de meșteșugărit.