-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Cazuri de Mediu și climă de urmărit în 2023

2023 aduce în prim plan noi cazuri de mediu și de climă. Vă prezentăm, astfel, cele mai importante evenimente din acest an, care vor fi probabil pe primele pagini ale ziarelor, conform Reuters.

Cazuri de mediu și climă. Sackett v. Environmental Protection Agency

Chantell și Michael Sackett, proprietari de terenuri în Idaho, se judecă de 15 ani cu Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA, iar în octombrie 2022 au ajuns la Curtea Supremă pentru a doua oară. Instituția ar putea decide ce proprietăți sunt supuse reglementării în temeiul Legii privind Apa Curată, din 1972.

Familia Sackett este reprezentată de Pacific Legal Foundation și susține că legea se aplică în mod restrâns terenurilor cu o conexiune continuă la suprafață cu un pârâu, lac sau râu major.

De cealaltă parte, EPA susține că legea este mai largă și acoperă și terenurile cu o legătură de tipul unei căi navigabile.

În decembrie, Agenția a consfințit un amendament care prevede acest lucru.

O reglementare mai restrânsă ar putea duce la lipsa protecției pentru aproximativ 51% din zonele umede și 18% din pâraiele din întreaga țară, conform unei estimări din 2017 a Corpului Inginerilor Armatei SUA.

Dacă instanța hotărăște pentru familia Sackett, „ar fi cea mai importantă decizie în temeiul Legii privind Apa Curată din istoria sa”, a spus Victor Flatt, profesor de drept al mediului la Universitatea din Houston.

Cazuri de mediu și climă. Held v. Montana

Tinerii din SUA și din întreaga lume au lansat în ultimii ani mai multe procese susținând că guvernele încalcă drepturile constituționale și drepturile omului prin politici favorabile combustibililor fosili care agravează criza climatică. Procesul este programat pentru luna iunie.

16 tineri susțin că statul Montana își încalcă propria constituție, care garantează în mod specific dreptul la un „mediu curat și sănătos”, prin promovarea arderii de combustibili fosili precum cărbunele.

Procesul a fost depus în 2020 și vizează două legi de stat care încurajează dezvoltarea energiei din combustibili fosili în stat și împiedică revizuirile de mediu să ia în considerare modul în care un proiect, cum ar fi o centrală electrică, va contribui la schimbările climatice.

Our Children’s Trust, firma care reprezintă reclamanții din Montana, reprezintă, de asemenea, tineri reclamanți în instanțe din Hawaii, Virginia și Utah, precum și cazul emblematic al tinerilor din cazul, Juliana v. Statele Unite ale Americii.

Un alt caz de mediu. Orașul și Districtul Honolulu v. Sunoco LP

Anul 2023 ar putea aduce surprize în cazurile depuse de state sau municipalități împotriva companiilor petroliere precum BP, Shell sau Exxon. Reclamanții susțin că aceste companii au contribuit cu bună știință la criza climatică și astfel, pe cale de consecință, trebuie să plătească daune.

Un important caz de urmărit în acest an este Orașul și Districtul Honolulu v. Sunoco LP, unde municipalitatea a reclamat încălcările, neglijența și lipsa de răspundere a companiei Sunoco LP.

Companiile din domeniu au depus un recurs, care se află în așteptare, la Curtea Supremă și ar putea avea un impact semnificativ asupra procedurilor din Hawaii.

Acestea speră să răstoarne o serie de decizii ale instanțelor de circuit care spun că respectivele cazuri aparțin instanțelor de stat unde au fost depuse.

Dacă instanța acceptă apelul și reglementează în favoarea companiilor petroliere, atunci cazurile vor fi mutate la tribunalul federal, locul preferat pentru inculpații din industrie.

Un caz anterior, similar, depus de New York direct în instanța federală, a fost respins în 2021 de o instanță de apel, după ce judecătorii au stabilit că pretențiile statului cu privire la emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt preconizate de legea federală.

Litigiile PFAS, un caz privitor la contaminarea cu substanțe chimice

Un proces extins de litigiu multidistrict (MDL) cu sediul în Carolina de Sud privind contaminarea cu polifluoroalchil (PFAS) în sistemele publice de apă este programat pentru 2023, începând cu Orașul Stuart v. 3M Co, în iunie.

Procesul intentat de orașul Stuart, Florida, împotriva producătorilor de spume de stingere a incendiilor care conțin PFAS, cum ar fi 3M Co, Chemguard Inc și Tyco Fire Products, susține că sistemul public de apă al orașului a fost contaminat cu PFAS, care sunt denumite și „substanțe chimice pentru totdeauna”, întrucât nu se descompun cu ușurință în natură sau în corpul uman.

Contaminarea apei cu PFAS a provocat peste 6.400 de procese din 2005, potrivit firmei de avocatură Thompson Coburn, inclusiv cele din MDL (Multi-district Litigation) din Carolina de Sud și unul intentat de procurorul general al Californiei, Rob Bonta, în noiembrie.

Procesele susțin că firmele au făcut produse cu PFAS, în ciuda faptului că substanțele chimice provoacă cancer, defecte de dezvoltare și alte probleme de sănătate.

Costurile de monitorizare medicală și de curățare de la PFAS în mediul înconjurător și în sistemele publice de apă sunt foarte mari, potrivit procesului intentat de California.

Companiile au convenit deja să plătească peste 1 miliard de dolari în decontări pentru contaminare în cazurile anterioare.

În 2021 DuPont, Chemours și Corteva au ajuns la un acord pentru a plăti pentru viitoare decontări până la 4 miliarde de dolari.

Companiile au negat, însă, că au greșit. 3M a anunțat luna trecută că va înceta să producă PFAS până în 2025.

Jayne Conroy, acționar al firmei de avocatură Simmons Hanly Conroy, a declarat că îngrijorările privind PFAS vor crește probabil pe măsură ce publicul devine mai conștient de problemă.

„Cred că va fi un an mare pentru această problemă”, a spus Conroy despre 2023.

spot_img
Latest news
știri