-0.5 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

Operațiunea „Piranha“, după ce un exemplar a fost găsit în Crișul Repede. Nereguli grave în comerțul cu animale exotice

Operațiunea „Piranha“ a fost demarată în urma descoperirii, acum mai bine de o lună, a unui exemplar de peste Piranha în apele Crișului Repede, conform Adevărul.

Garda de Mediu Bihor a efectuat controale la magazinele specializate în vânzarea animalelor din județ, unde a descoperit mai multe nereguli.

În plus, tot anul trecut, în Oradea au fost găsiți trei pitoni abandonați în tomberoanele din oraș.

Operațiunea „Piranha“. Ce a descoperit Garda de Mediu

50 de pet-shop-uri din Bihor au fost controlate de comisarii de mediu, iar datele preliminare arată că, în județ, comerțul clandestin cu animale exotice a scăpat de sub controlul autorităților de mediu sanitar-veterinare.

De asemenea, legislația actuală permite ca nimeni să nu știe cine cumpără animalele.

Pe parcursul ultimului an, în magazinele din Oradea s-au vândut 28 de exemplare de piranha cu burtă roșie, dar nimeni nu-i cunoaște pe cei care le-au cumpărat.

Comercianții sunt obligați prin legislația sanitar-veterinară să țină un registru cu numele și adresa celor care cumpără astfel de animale.

Prin urmare, dacă animalele în cauză ajung să creeze probleme, deținătorii să poată fi identificați imediat.

Singura problemă este că lipsa unui astfel de registru e sancționată doar cu o amendă între 1.000 și 2.000 de lei, iar cei care comercializează nu își actualizează bazele de date cu numele și adresele celor care cumpără animale.

Proiect legislativ privind reglementarea comerțului și deținerii de animale exotice periculoase

Sever Șerbănescu, comisar-șef al Gărzii de Mediu Bihor, lucrează alături de specialiști din domeniul protecției mediului și biologi la un proiect legislativ care să reglementeze comerțul, dar și deținerea de specii periculoase de către cetățeni.

„În primul rând, în acest proiect, se propune o enumerare și o descriere a speciilor care sunt ținute în captivitate și care pot deveni periculoase pentru deținători ori alte animale de companie odată cu ajungerea la maturitate. Așa cum sunt și șerpii exotici, constrictori sau veninoși ori tarantulele”, a spus Sever Șerbănescu.

Astfel proiectul interzice cumpărarea și deținerea de animale exotice periculoase de către persoane fizice sau juridice care nu sunt autorizate din punct de vedere al protecției mediului.

„Orice specie exotică va putea fi deținută doar cu autorizație din punct de vedere al protecției mediului.

Deoarece, multe din aceste exemplare de specii exotice, care ajung să fie eliberate, pot afecta habitatele naturale și speciile autohtone”, a mai precizat comisarul-șef de la Garda de Mediu.

spot_img
Latest news
știri