5.3 C
București
marți, 19 martie, 2024

Prețul la alimente este în scădere, față de momentul în care a început războiul

Prețurile la alimente sunt în scădere la nivel mondial

O analiză făcută de cei de la World Food Situation arată că prețurile la alimente sunt în scădere, pentru a  10 lună consecutiv de când a început războiul. Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) a înregistrat o medie de 131,2 puncte în ianuarie 2023, în scădere cu 1,1 puncte (0,8 la sută) față de decembrie, marcând al zecelea declin lunar consecutiv. Odată cu această ultimă scădere, indicele a scăzut cu 28,6 puncte (17,9 la sută) față de vârful atins în martie 2022. Scăderea indicelui în ianuarie a fost determinată de scăderile indicilor prețurilor uleiurilor vegetale, lactatelor și zahărului. În timp ce cei ai cerealele și carnea au rămas în mare parte stabile. Așadar cu privire la prețul cerealelor, acesta a fost în medie de 147,4 puncte în ianuarie, în creștere fracțională (0,1 la sută) față de decembrie și cu 6,7 puncte (4,8 la sută) peste nivelul său de acum un an. Dintre principalele cereale, prețurile mondiale la orez și porumb au crescut, în timp ce cele ale orzului și grâului au scăzut în ianuarie. Prețurile mondiale la porumb au crescut, de asemenea, deși marginal (0,5 la sută), în mare parte influențate de o cerere puternică de exporturi din Brazilia.

Prețul la ulei vegetal în scădere

Prețurile la uleiurile vegetale, au fost în medie de 140,4 puncte în ianuarie, în scădere cu 4,2 puncte (2,9 la sută) de la o lună la lună și fiind cu aproape 25 la sută sub nivelul de acum un an. Scăderea a reflectat prețurile mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. În ianuarie, prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut pentru a doua lună consecutivă, în mare parte ponderate de cererea redusă de importuri la nivel mondial, deoarece importatorii importanți și-au reînnoit stocurile în ultimele luni. Cotațiile mondiale ale uleiului de soia au scăzut, de asemenea, moderat, din cauza cererii lente de import din cauza prețurilor necompetitive în comparație cu cele ale altor uleiuri vegetale, precum și a condițiilor meteorologice îmbunătățite din Argentina în ultimul timp, crescând perspectivele de producție.

Lactalele mai ieftine cu 1.4%

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 136,2 puncte în ianuarie, în scădere cu 2,0 puncte (1,4 la sută) față de decembrie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Scăderea din ianuarie a reflectat scăderea prețurilor internaționale la unt și lapte praf. Prețurile mondiale la unt au scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, susținute de cererea redusă de import pentru aprovizionare pe termen lung la prețurile predominante, ca urmare a așteptărilor pieței privind o scădere suplimentară a prețurilor și a ofertelor crescute din Oceania.

Carnea, cea mai mică scădere

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 113,6 puncte în ianuarie, în scădere marginală (0,1 puncte și 0,1 la sută) față de decembrie, continuând scăderea pentru a șaptea lună consecutivă, dar a rămas cu 1,5 puncte (1,3 la sută) peste nivelul înregistrat în anul anterior. Scăderea prețurilor mondiale la carnea de pasăre, bovină și porc a susținut scăderea indicelui în ianuarie. Prețurile mondiale la carnea de pasăre au scăzut și mai mult, deoarece disponibilitatea globală de export de la furnizorii de top au continuat să depășească cererea de import, în ciuda focarelor de gripă aviară pe scară largă. Între timp, prețurile cărnii de porc au scăzut ușor din cauza rezervelor ample de porci gata de sacrificare, în special în Brazilia și Statele Unite ale Americii, și a importurilor mai mici decât se aștepta din China înainte de Festivalul de primăvară. Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 115,8 puncte în ianuarie, în scădere cu 1,3 puncte (1,1 la sută) față de decembrie, marcând prima scădere după creșterile abrupte înregistrate în ultimele două luni.

Latest news
știri