20.7 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

EXCLUSIV –  Maria Dobrescu, fondator al organizației ”Pro reciclare, Nu depozitare”: ”Autoritățile ar trebui să fie mai preocupate de sănătatea și starea de bine a cetățenilor”

ONG-ul a reușit deja să atragă atenția prin inițiativele sale și prin angajamentul ferm de a crește gradul de conștientizare și de a contribui la protecția mediului: ”Orice schimbare începe cu pași mici și cel mai eficient este sa fie aplicată de toți cetățenii”

Redacția publicației Știrea Verde a discutat, în exclusivitate, cu Maria Dobrescu, fondator al organizației ”Pro reciclare, Nu depozitare”.

Chiar dacă este o organizație aflată la început de drum, ONG-ul a atras atenția prin eforturile și angajamentul său de a promova reciclarea și de a combate depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor.

Într-o lume în care problemele legate de mediu devin din ce în ce mai urgente, organizații precum ”Pro reciclare, Nu depozitare” aduc speranță și inspirație. Eforturile lor de a educa și mobiliza comunitatea în direcția unei gestionări mai sustenabile a deșeurilor merită recunoaștere și susținere

Maria Dobrescu, în calitate de fondator, a împărtășit cu redacția publicației noastre informații valoroase despre misiunea și viziunea organizației.

Eforturile lor se concentrează pe educarea comunității în privința importanței reciclării și pe sensibilizarea oamenilor cu privire la impactul negativ al depozitării deșeurilor asupra mediului înconjurător.

Știrea Verde: Cum ați reușit să implicați comunitatea în inițiativele voastre și să creșteți gradul de conștientizare cu privire la importanța reciclării?

Maria Dobrescu: Suntem chiar la început, având mai puțin de un an de la înființare, dar am reușit să participăm la o mare serie de evenimente, pe care le considerăm și un îndrumar în atingerea obiectivului nostru.

Am colaborat foarte bine cu instituții ale statului, cu școli și primarii, precum și cu actori din domeniul privat în mai multe proiecte comune ce privesc educația pentru mediu, activități ale comunității și implementări de proiecte de sustenabilitate.

Am trecut de la proiecte de informare ”din poartă în poartă” despre cum se realizează corect colectarea separată la vizite Erasmus cu studenți străini cărora le-am facilitat accesul în stații de sortare sau fabrici de reciclare.

Cetățenii sunt dornici și deschiși, își doresc să simtă că fac bine în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și își doresc să învețe și să se implice, ceea ce este foarte important.

Primim mult mai des decât ne așteptăm telefoane de la școli care ne cer educație de mediu și încercăm să implicăm activ tot mai mulți tineri în acțiunile noastre. Există interes și există valori comune care ne leagă și ne angrenează pe toți în această călătorie de conștientizare a impactului nostru asupra mediului înconjurător.

Știrea Verde: Care a fost motivul principal pentru care a fost fondată organizația ”Pro Reciclare, Nu Depozitare”?

Maria Dobrescu: Datorită poluării și a emanațiilor de gaze cu mirosuri greu suportabile, locuitorii zonelor poluate au început să ia atitudine. Zonele poluate de unde cetățenii reclamau sunt, în partea de sud a Bucureștiului: Berceni, Vidra, Jilava, Cernica, Popești Leordeni, iar în partea de nord: Chiajna, Chitila, Bucureștii Noi, Militari.

Pornind de la aceste plângeri și aceste zone cu aer poluat, am avut impulsul ca, împreună cu cetățenii, să răzbatem asupra autorităților care, cel puțin cum arată legislația și constituția, ar trebui să fie preocupate de sănătatea și starea de bine a cetățenilor.

Potrivit ultimului studiu al Agenției Europene de Mediu, în Europa sunt în jur de 238.000 decese premature cauzate de aerul poluat. În România, acest număr este și mai mare.

Practic, ne-am dorit un aer mai curat și un mediu mai curat pentru noi și copiii noștri.

Știrea Verde: Ce obiective și valori promovează organizația în ceea ce privește reciclarea și evitarea depozitării deșeurilor?

Maria Dobrescu: Cu riscul de a repeta, respectarea legislației, un aer și un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi și copiii noștri sunt principalele linii de ghidaj ale organizației noastre.

De asemenea, valorile noastre sunt valori commune cu ale cetățenilor care își doresc o țară că afară.

Atingerea reală a țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană și depozitarea de maxim 10% din totalul deșeurilor generate este de asemenea un obiectiv al asociației noastre.

Știrea Verde: Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în promovarea reciclării și reducerea depozitării deșeurilor și cum le abordați?

Maria Dobrescu: O mare provocare este încercarea de a armoniza legislația cu practicile neprietenoase cu mediul. Care sunt căile reale de a ajunge să depozităm doar 10 % din deșeurile generate de populația României în 2035? Cum influențăm populația, mediul de afaceri românesc, regulamentele serviciilor de salubrizare pentru a atinge acest obiectiv, având în vedere că azi, când vorbim, București- Ilfov depozitează 97% din totalul generat de deșeuri?

Știrea Verde: Ce planuri aveți pentru viitorul organizației ”Pro Reciclare, Nu Depozitare” și cum doriți să contribuiți în continuare la protejarea mediului și promovarea practicilor sustenabile?

Maria Dobrescu: Rolul ONG-urilor este acela de a fi vocea unei comunități cu interese comune și de a lua atitudine pe căi legale și prin acțiuni concrete pentru apărarea intereselor comunității.

Căile legislative de atac ne ajută să ne facem auziți și sunt întotdeauna la îndemână noastră pentru a ne lupta cu nedreptățile făcute cetățenilor.

Doar activitățile unitare ale ONG-urilor în scopul protejării mediului și al creșterii nivelului de conștientizare asupra gradului de reciclare și de depozitare a deșeurilor, insistând la porțile autorităților, pot schimbă modelele greșite și ilegale cu modele de bune practici din Europa sau chiar din alte orașe ale României, unde colectarea separată și reciclarea se realizează cu succes.

De asemenea, ne continuăm acțiunile de informare și educare care au rezultate foarte bune pe termen lung și care sunt atât de necesare și venim cu susținere către colaboratorii noștri cu resurse umane, specialiști în domeniu și implementare a acțiunilor de protejare a mediului la nivel local și de țară.

spot_img
Latest news
știri