15.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Milioane de deșeuri reciclabile colectate de școlile din România

Campionatul Reciclării a fost un adevărat succes. Nu mai puțin de 2,6 milioane de deșeuri reciclabile au fost strânse de elevi. Aceasta e prima campanie națională de educație pentru mediu. Prin ea se dorește promovarea Sistemului de Garanţie-Returnare.

Deșeurile au fost colectate la aparate amplasate la anumite magazine. Iar prin intermediul acestei colectări s-au obținut transformări în valoare totală de peste 250.000 de lei, potrivit Agerpres.
Campania, iniţiată de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi RetuRO, s-a desfăşurat începând cu luna aprilie. Pe parcursul a 3 luni, reuşind să vină în întâmpinarea programului naţional Săptămâna Verde. În această perioadă, 31.965 elevi au participat la ore de educaţie pentru mediu. Susţinute de cele 4.165 cadre didactice pregătite în cadrul sesiunilor de formare. Pe tema gestionării responsabile a deşeurilor, organizate în Campionatul Reciclării.

Peste 260 de mii de kilograme de deșeuri strânse

Elevii şi cadrele didactice participante şi-au mobilizat familiile şi comunităţile. Au reuşit să colecteze astfel peste 2,6 milioane deşeuri de ambalaje, cântărind 260.424 kg. Dintre care 43.111 kg de ambalaje de plastic, 5.015 kg de deşeuri de metal şi 212.298 kg de deşeuri de sticlă”. Se arată în comunicatul organizatorilor. Premiul de 100.000 de lei, a ajuns la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani. Locul II a revenit Şcoalii Gimnaziale „Turozi Mołzes” din Târgul Secuiesc, cu 50.000 de lei. Iar locul III, Şcoalii Gimnaziale Speciale Paşcani, judeţul Iaşi. Au mai fost acordate alte 7 premii în valoare de 87.500 de lei.

Câștiguri de 250.000 de lei

Banii sunt destinați pentru investiții în școlile câștigătoare. De la laboratoare de studiu, la terenuri de sport, biblioteci și laptopuri. Campionatul Reciclării își propune să familiarizeze populaţia cu noul mecanism de colectare. Dar și de reciclare a deşeurilor din Sistemul de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Mai ales că acesta urmează să fie implementat din 30 noiembrie 2023. Această campanie a reușit să mobilizeze 272 de şcoli din 40 de judeţe. La acest eveniment 4.165 cadre didactice au dobândit noţiuni de bază de educaţie ecologică la sesiunile de formare organizate.


Latest news
știri