Groenlanda traversează un ”eveniment de topire masivă”

Sursa foto: Descoperă.ro
Sursa foto: Descoperă.ro

Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică. De asemenea, potrivit cercetătorilor danezi, au fost înregistrate temperaturi mai mari cu 10 grade Celsius peste normele sezoniere.

Mai mult, conform studiilor efectuate, stratul de gheață care acoperă vastul teritoriu din Arctica s-a topit cu aproximativ 8 miliarde de tone metrice pe zi, de două ori rata medie normală din timpul verii.

Temperaturi de peste 20 de grade Celsius, înregistrate în nordul Groenlandei

Institutul Meteorologic din Danemarca a raportat temperaturi de peste 20 de grade Celsius (68 Fahrenheit) în nordul Groenlandei, de peste două ori temperatura medie normală de vară.

Totodată, joi, pe aeroportul Nerlerit Inaat din nord-estul teritoriului s-au înregistrat 23,4 grade, cea mai mare temperatură înregistrată acolo de la începutul măsurătorilor, precizează Descoperă.ro.

Pe fondul valului de căldură care a afectat cea mai mare parte a Groenlandei, site-ul Polar Portal (deținut de cercetătorii danezi) a raportat un „eveniment de topire masivă” care implică suficientă apă „pentru a acoperi Florida cu cinci centimetri de apă”.

Groenlanda a cunoscut temperaturi extreme și în anul 2019

Cea mai mare topire a stratului de gheață din Groenlanda s-a înregistrat în vara anului 2019. Evenimentul din acest an este însă mult mai mare, mai arată sursa citată.

De asemenea, un studiu european publicat în decembrie 2020, citat de Science Alert, a indicat că nivelul oceanelor va crește cu între 10 și 18 centimetri până în 2100 – sau cu 60 la sută mai repede decât se estimase anterior – într-un ritm în care se topește acum stratul de gheață din Groenlanda.