1.9 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

ASAP România implementează un program de colectare selectivă a deșeurilor în școlile din Brașov

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov au semnat luni, 5 aprilie 2021, un parteneriat prin care urmează să fie implementat în școlile din Municipiul Brașov un program de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării.

Municipiul Brașov devine astfel primul oraș din țară care se alătură inițiativei naționale ASAP de colectare selectivă a deșeurilor. În luna februarie 2021, ASAP România a reușit să mai încheie un parteneriat de acest fel și în Sectorul 6 din București.

Prin semnarea acestui protocol contribuim la atingerea a două dintre cele trei obiective, respectiv tranziția spre un oraș verde și educația. Reciclarea este una dintre temele zilei de foarte mulți ani. Din păcate, a rămas, în cele mai multe cazuri, doar la faza de subiect de dezbatere, fără să se investească în două dintre cele mai importante elemente ale acestui obiectiv: asigurarea infrastructurii necesare colectării deșeurilor reciclabile și conștientizarea oamenilor cu privire la importanța efortului de a colecta selectiv

afirmă primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

„Prin acest program ajungem la una dintre categoriile relevante pentru a transforma Brașovul în capitala verde a României, și anume copiii. Ei sunt nu doar cei mai deschiși în a transforma orașul în unul verde, dar și cei mai buni ambasadori ai acestui deziderat pentru părinții și bunicii lor. Le mulțumesc celor de la The Institute pentru că au ales Brașovul ca primul oraș în programul de extindere a proiectului ASAP la nivel național și le promit că acest proiect nu va fi singurul de colectare selectivă la nivelul orașului”, mai adaugă primarul orașului.

Programul celor de la ASAP România urmează să fie demarat în toate cele 52 de unități de învățământ din municipiu începând cu anul școlar 2021-2022. Principalele obiective care se doresc a fi atinse sunt:

Citește și Județul Brașov, locul unde se încearcă atragerea de bani europeni pentru gunoaie, cu repetiție, după un eșec răsunător. Autoritățile promit că și-au propus… un SMID

  • Sprijinirea școlilor pentru achiziționarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și la exteriorul școlilor;
  • Desfășurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții, respectiv plastic, hârtie, metal și sticlă, dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare și reciclare, pentru a îmbunătăți calitatea colectării și gradul de reciclare și a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje;
  • Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autoritățile publice pentru ridicarea deșeurilor reciclabile și a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracții.

„Campania de informare și conștientizare reprezintă un segment important în atingerea obiectivelor cuprinse în strategia națională și directivele europene în domeniul colectării și valorificării deșeurilor, prin introducerea materialelor refolosibile în economia circulară. Unde ar trebui începute aceste campanii dacă nu în școli, în rândul copiilor, elevilor și profesorilor? Ceea ce numim deșeuri, în țările cu practici avansate în acest domeniu este considerat resursă. Această resursă nu va mai fi îngropată în depozite ecologice, ci va fi reintrodusă în economia circulară”, a declarat Ovidiu Tripșa, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) reprezintă un program de responsabilizare socială inițiat de The Institute și susținut de Lidl România. The Institute a lansat, în iunie 2020, platforma ASAP, un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare, la colectarea selectivă și reciclare.

Programul de colectare selectivă în școli a fost creat ca un răspuns la o petiție inițiată de ASAP România, prin care a fost solicitat un sistem funcțional de colectare a deșeurilor. Pentru implementarea unui astfel de program au fost purtate discuții și semnate parteneriate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Consiliul Elevilor și GreenPoint Management.

Sursa Foto – Civis Mogoșoaia

spot_img
Latest news
știri