21 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

A 13-a sonda de exploatare geotermală este montată în aceste zile la Oradea

Un întreg cartier va beneficia de încălzire prin apă termală.

Cea de-a 13 a sondă de extracție a apei geotermale din Oradea, este montată în aceste zile la Nufărul, pe strada Meiului. Prin această lucrare se vizează încălzirea cartierului Nufărul cu apă geotermală. Nu mai puțin de 13.600 de locuitori din cartier vor beneficia de acest proiect și 6.200 de apartamente vor fi încălzite prin acest proiect, a explicat Daniel Țigan, managerul de proiect. „Pornind de la necesitățile locuitorilor din Nufărul, referitoare la confortul din apartamente și serviciile de furnizare a apei calde și a încălzirii, am demarat acest proiect european, în valoare de peste 23 de milioane de euro. Dorim să aducem servicii mai bune locuitorilor din cartierul Nufărul I și, desigur, un aport de energie geotermală regenerabilă pentru a încălzi apartamentele lor și pentru a furniza apă caldă la robinetele acestora”, a explicat acesta. 

Forajul se face la 2.800 de metri

„În cadrul proiectului realizăm execuția unui foraj la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri, din care vom scoate apă geotermală, care împreună cu altă apă geotermală dintr-un foraj existent pe strada Depozitului, vom prepara un agent termic de încălzire și apă caldă pe care le vom distribui către locuitori prin niște mini-puncte termice modernizate, automatizate, care vor fi instalate în scările blocurilor locuitorilor din acest cartier”, a mai spus el. Până acum, în Oradea existau 12 sonde de exploatare a apei geotermale. Colectorul este situat între 1900-2800 de metri, în zona Nufărul, iar înspre zona de Vest, sau înspre Borș, adâncimea acestuia este de 3200- 3400 de metri pentru a se putea realiza forarea în condiții.

Apa geotermală veche de 10.000 de ani

„Zăcământul de apă geotermală este cantonat în roci dolomitice fisurate care favorizează circulația apelor. Apa geotermală are o vechime de peste 10.000 de ani. Aceasta se mai și diluează prin precipitații, dar până ajunge apa de precipitații durează foarte mult. Pentru a nu se epuiza acest zăcământ de apă geotermală, apa uzată termic (apa geotermală ce se va extrage din această sondă) va trece prin niște schimbătoare de căldură, iar cu ajutorul pompelor de căldură se va răci și mai mult. Rămân aceleași condiții ale apei geotermale extrase, doar răcită la 20 de grade. Se va reinjecta în alte două sonde existente, pentru a menține presiunea pe zăcământ și pentru a nu epuiza zăcământul”, a spus Andreea Kiss.

spot_img
Latest news
știri