2 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Producătorii au fost sfătuiți să renunțe la plasticul viu colorat. Care e motivul

Plasticul colorat se degradează mai repede decât cel în culori neutre.

Comercianții cu amănuntul sunt îndemnați să nu mai producă sticle, mobilier de exterior și jucării din plastic viu colorat. Cercetătorii au descoperit că plasticul colorat se degradează în microplastice mai repede decât cel în culori neutre, scrie The Guardian.

Plasticul roșu, albastru și verde a devenit „foarte fragil și fragmentat”. De cealaltă parte, mostrele de negru, alb și argintiu au fost „în mare parte neafectate” timp de trei ani. Cercetarea a fost condusă de Universitatea din Leicester.

Recent, microplasticele au fost descoperite în testiculele umane. Cercetătorii au sugerat chiar o posibilă legătură cu scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați.

Producătorii au fost sfătuiți să renunțe la plasticul colorat

Oamenii de știință din Marea Britanie și Universitatea din Cape Town din Africa de Sud au folosit studii complementare pentru a arăta că materialele plastice din aceeași compoziție se degradează în rate diferite, în funcție de culoare. Ei au pus capace de sticle de diferite culori pe acoperișul unei clădiri. Acestea au fost expuse la soare și la alte intemperii timp de trei ani.

„Este uimitor că mostrele lăsate la intemperii pe un acoperiș din Leicester și cele colectate pe o plajă bătută de vânt din vârful sudic al continentului african arată rezultate similare”, a spus dr. Sarah Key, care a condus proiectul.

„Ceea ce au arătat experimentele este că, chiar și într-un mediu relativ rece și instabil de numai trei ani, pot fi observate diferențe uriașe în formarea microplasticelor, a adăugat ea.

Studiul, publicat în revista Environmental Pollution, este prima dovadă a acestui efect. Acesta sugerează că comercianții cu amănuntul și producătorii ar trebui să acorde mai multă atenție culorii materialelor plastice de scurtă durată.

Potrivit descoperirilor, coloranții negru, alb și argintiu protejează plasticul de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare. Paradoxal, pigmenții de cuoare nu oferă această protecție. Daunele UV modifică structura polimerului plasticului, făcându-l fragil și susceptibil la fragmentare.

spot_img
Latest news
știri