10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Profesor la Oxford: Suntem într-un punct devastator din punct de vedere climatic

Gazele emanate de activitatea umană și efectul de seră au dus umanitatea într-un punct de cotitură

Tim Palmer, profesor la Universitatea Oxford, face o analiză cu privire la schimbările climatice și modul în care acestea ne afectează viața. Și cum am putea preveni și face față acestor schimbări. Analiza, citată de BBC este făcută pentru a identifica soluții pentru a prezice aceste perioade și chiar a interveni pentru a le preveni. Așadar el explică mai întâi că vremea este un sistem haotic neliniar. Că de regulă este destul de plictisitor și previzibil, dar uneori devine extrem de imprevizibil și extrem. În octombrie 1987, meteorologii BBC, Michael Fish, le-a spus telespectatorilor să nu-și facă griji în legătură cu vânturile puternice. Doar că s-au dovedit a fi cea mai gravă furtună pe care sudul Angliei a experimentat-o ​​în ultimii 300 de ani, chiar cu o zi înainte să se întâmple. Meteorologii au învățat din această experiență. S-a realizat că evoluția a ceea ce a devenit cunoscut în unele cercuri sub numele de „Furtuna peștilor” a fost excepțional de sensibilă la efectul fluture – mult mai mult decât în ​​mod normal.

50 de simulări zilnic pe vreme, pentru a crea un buletin meteo

Și așa, în zilele noastre, când încearcă să prezică vremea, centrele de prognoză rulează ansambluri de 50 de simulări. Fiecare diferind ușor în condițiile lor inițiale (prin clapete ale aripilor de fluture meteorologic). „Putem noi oamenii să influențăm probabilitatea unor astfel de instabilități intermitente? Da putem. Continuând să emitem gaze cu efect de seră în atmosferă, încălzind și umezind astfel aerul, înclinăm sistemul nostru climatic neliniar către o instabilitate intermitentă mai mare. Poate că unul dintre cele mai devastatoare tipuri de instabilitate este asociat cu un punct de cotitură.

Daunele create de om nu se pot remedia așa simplu

Ca de exemplu asociat cu dezintegrarea unei calote mari de gheață, ceea ce duce la o creștere semnificativă a nivelului mării. În această situație, nu putem remedia daunele cauzate prin simpla inversare a emisiilor noastre” explică profesorul.  Chiar și sistemul nostru solar, adesea considerat cel mai mecanic și previzibil sistem dintre toate, este haotic și poate prezenta instabilitate intermitentă. În urmă cu peste o sută de ani, fizicianul francez Henri Poincaré a arătat că, în principiu, nimic nu împiedică ejectarea planetelor foarte brusc din Sistemul Solar. Din fericire, pe baza previziunilor de ansamblu ale sistemului solar, putem fi încrezători că acest tip de instabilitate intermitentă nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

Vremea nu poate fi controlată în mod fiabil

La întrebarea dacă am putea preveni apariția unor evenimente meteorologice individuale răspunsul este că nu. În  ciuda problemei evidente a precipitațiilor radioactive, vremea este mult prea complexă pentru a putea face acest tip de control al vremii în mod fiabil. „Pentru a avea vreo șansă de a afecta un sistem meteorologic sever, explozia ar trebui făcută cu multe zile înainte, înainte ca sistemul să devină matur. Capacitatea noastră de a calcula aceste locații sensibile, la un interval de prognoză în care tehnica ar putea funcționa, în principiu, nu este chiar atât de bună. Este o idee interesantă – dar (din fericire, poate) este puțin probabil să funcționeze fiabil în practică„, a mai explicat profesorul.

Latest news
știri