Anul 2021 va fi un an al extremelor: zile caniculare, dar și zile cu ploi torențiale

Foto: evz.ro
Foto: evz.ro

Zilele caniculare vor fi întrerupte doar de ploi și vijelii, iar anul 2021 va fi anul în care vor fi emise cele mai multe averitizări meteo. Vremea extremă a făcut ravagii încă din luna iunie, iar, în prezent, aproape toată țara se confruntă cu temperaturile caniculare.

Conform meteorologilor, traversăm o vreme a extemelor meteorologice și vorbim de o alternanță a fenomenelor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată: caniculă, disconfort termic accentuat și, din nou, instabilitate și vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Doar în luna iunie au fost întregistrate 71 de avertizări: zile caniculare, vijelii puternice, grindină și ploi abundente

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că deja am înregistrat 37 de grade Celsius la Timișoara, Calafat, Zimnicea la ora 15.00 și 35 de grade la București-Afumați. Temperatura resimțită este extrem de ridicată – 38 până la 43 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 în partea de est, sud și vest a țării.

Trebuie să conștientizăm aceste alternanțe de tipare de vreme deja din ce în ce mai extreme, pentru că trecem de la o extremă la alta în intervale scurte de timp. Chiar și prima zi a lunii lui Cuptor va debuta cu o vreme instabilă, la început în partea de vest, centru, nord-vest, în zona de munte și submontană, și apoi și în restul teritoriului, așadar vorbim de încă 2-3 zile de instabilitate atmosferică accentuată. O vreme a extremelor impune o conștientizare a fiecăruia dintre noi, și la nivel personal, și să luăm în considerare alertele meteorologice, astfel încât să diminuăm pe cât posibil impactul acestora”, a adăugat ”, a spus Mateescu, la Digi24.

Mai mult, directorul ANM a concluzionat că vorbim de un an 2021 al extremelor, pentru că în primele 6 luni din acest an, dar mai ales în luna iunie, ne-am apropiat de recordul avertizărilor emise în anul anterior.

Avem, în prezent, 71 de avertizări emise numai pentru luna iunie, în condițiile în care în 2019 am avut 65 pe întreg anul. Anul trecut am avut 160. Așadar, trebuie să luăm în considerare și această statistică care nu face decât să confirme prezența semnificativă a acestor fenomene și mai ales intensitatea lor”, a mai spus Mateescu.