12.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Apele Române: Chilia și Bîstroe au debite normale

S-au făcut măsurători la bifurcațiile celor două zone și s-a stabilit că nu sunt modificări semnificative.

Brațele Chilia și Bîstroe au debitele normale, potrivit Apelor române care le-au măsurat, conform Newsweek. „Nu au fost înregistrate modificări majore între măsurătorile din anul 2017 și cele din 2023”, iar „repartiția debitelor pe Brațul Chilia (aval Periprava) și brațele secundare Oceakov și Bîstroe poate fi încadrată ca o situație normală”, este concluzia documentelor consultate. „În perioada 21- 22 februarie 2023, Institutul Național de Hidrologie și Gospodările a Apelor (INGHA), împreună cu Stația Hidrologică Tulcea (ABA Dobrogea Litoral) au efectuat măsurători batimetrice pe sectorul cuprins între stația hidrometrică Chilia Veche (km 43, brațul Chilia) și brațul Stambulul Vechi (km 3)”,  arată sursa citată. Mai exact cei de la Apele Române au analizat bifurcațiile brațului Chilia, cu brațele Babina și Cernovca, cele care ajung în Deltei Dunării, dar și cu cu brațele Deltei secundare Chilia. Cei de la Apele Române au comparat măsurătorile cu cele din 2017. Concluzia acestora este că nu sunt multe modificări semnificative în ultimii 6 ani.

Nu sunt modificări majore la debite

Cât privește iar repartiția debitelor este una normală. „Aval de braţul Bîstroe (..) predomină fenomenul de aluvionare. Adâncimile s-au redus comparativ cu anul 2017 cu aproximativ 1,0 – 1,3 m. (..) În concluzie, nu au fost identificate modificări majore între măsurătorile din anul 2017 si cele din 2023, mai ales în zona talvegului (la adâncimi maxime) . Fenomenele de depunere şi eroziune s-au produs în general în zonele line,cu pante mici ale albiei (în profil transversal), acestea încadrându-se, în general, într-un ecart de 0,5 -1,5 m cu o predominare evidentă a fenomenelor de aluvionare”, precizează documentele.

Situația din zona vizată este una normală

În concluzie „nu au fost modificate modificări majore între măsurătorile din anul 2017 și cele din 2023”, iar „repartiția debitelor pe Brațul Chilia (aval Periprava) și brațele secundare Oceakov și Bîstroe poate fi încadrată ca o situație normală.” Dar pe 15 martie vor fi făcute alte măsurători, la ordinul Ministerului Transporturilor, având în vedere scandalul legat de canalul Bâstroe. Aceste măsurotori vor dura 10 zile și vor fi făcute în prezența experților Comisiei Europene După ce datele vor fi supuse interpretării vor fi și discuții finale între partea română și cea ucrainiană, astfel încât să se ajungă la un acord.

Latest news
știri