21.8 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

Unde se duc pet-urile când ajung pe mare?

Mai multe înregistrări video cu cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic deversate în ocean și în mare înspăimântă cu regularitate lumea, însă un studiu elveţian a constatat că majoritatea deşeurilor de plastic ajunge, cel mai probabil, în apropierea zonelor de coastă, precizează Radio Eco Natura, pe pagina de Facebook.

În toate scenariile pe care le-am calculat, aproximativ 80% din deşeurile de plastic plutitoare se acumulează la cel mult 10 kilometri de coastă la cinci ani după ce ajung în mare”, a declarat Victor Onink de la Centrul pentru Cercetări Climatice de la Universitatea din Berna, Elveţia.

De asemenea, acesta a menționat că, în urmă cu şase ani, oamenii de ştiinţă au estimat că până la 13 milioane de tone de plastic ajung, în fiecare an, în mare. O mare parte din deşeurile de plastic sunt aduse înapoi la ţărm, a spus Onink, principalul autor al studiului, care a fost publicat în revista Environmental Research Letters.

Să învățăm să păstrăm o mare curată, un ocean curat, un râu curat: înainte ca plasticul să ajungă în apă, nu după

Conform calculelor, cel puţin o treime din deşeurile de plastic ajunse în mare se va întoarce la ţărm. Acest lucru are consecinţe grave pentru mediu, în condiţiile în care ecosistemele costiere reacţionează extrem de sensibil la poluarea cu plastic, şi afectează de asemenea turismul, mai arată sursa citată.

Potrivit lui Onink, Marea Mediterană este în mod special poluată, din două motive: în primul rând, o cantitate mare de plastic ajunge în Mediterană, mai ales prin Nil şi, în al doilea rând, această mare este relativ mică şi închisă.

O scurtă analiză a studiului demonstrează faptul că o colectare a deşeurilor de plastic ar fi mai mult eficientă înainte de a ajunge în mare, decât să se încerce strângerea acestora, mai târziu, în largul oceanului. ”În largul oceanului, concentraţia de plastic este relativ scăzută”, a mai spus Victor Onink.

spot_img
Latest news
știri