2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Comisia Europeană a adoptat noile tehnici genomice folosite în agricultură.

Executivul European a decis să adopte noile tehnici genomice pentru agricultura. Asta înseamnă editarea genelor unei plante, și nu introducerea unei gene de la o specie diferită. Ceea ce se utiliza până acum.

Practic codurile genetice ale plantelor ar fi recsrise și apoi plantate. Spun cei de la Comisie că acest lucru va veni în ajutorul agriculturii, potrivit lanțul alimentar.ro.”Fermierii și crescătorii de animale au nevoie de acces la inovații de ultimă oră. Noile biotehnologii pot contribui la creșterea rezilienței atât pentru agricultură. Cât și pentru terenurile împădurite și pot proteja recoltele de efectele schimbărilor climatice. Pierderii biodiversității și degradării mediului. Noile tehnici genomice sunt instrumente inovatoare. Ele ajută la creșterea durabilității și rezistenței sistemului nostru alimentar. Acestea permit dezvoltarea unor soiuri de plante îmbunătățite. Acestea sunt rezistente la climă, rezistente la dăunători. Necesită mai puține îngrășăminte și pesticide și pot asigura randamente mai mari.

Aceste invenții ar urma să reducă dependța UE de importuri

Ele contribuie la reducerea la jumătate a utilizării și a riscului pesticidelor chimice. Și vor reduce dependența UE de importurile agricole. În cele mai multe cazuri, aceste noi tehnici duc la schimbări mai direcționate”. Spun cei de la Comisia Europeană într-un comunicat de presă. Practic, vor fi legalizate două categorii de plante. Prima categorie este cea de plante NGT comparabile cu plantele natural. A doua categorie, plante NGT cu modificări mai complexe. Ambele vor fi testate și se va ține cont de caracteristicile și riscurile acestora. Cele din prima categorie, vor trebui notificate. Celelate vor trece prin procesul mai amplu al reglementării stabilit de directiva privind organismele modificate genetic.

Prin noua lege se permite accesul acestor plante pe piață

Executivul European vrea să ofere stimulente pentru a orienta dezvoltarea plantelor. Pentru ca acestea să aibă durabilitate. Și să se asigure transparența cu privire la toate plantele NGT de pe piața UE. Acest lucru se va realiza prin etichetarea semințelor, dar și prin monitorizarea solidă a impactului economic, de mediu și social al produselor NGT. Noua lege, își propune să reducă birocrația și să permită accesul mai ușor pe piață a acestora. Aceasta nouă industrie este contestată de ecologiști. Aceștia au semnat o petiție și numesc noile plante „noile OMG-uri”. Ei susțin că regulile vor da și mai multă putere multinaționalelor. Și le vor pemite să revendice brevete asupra culturilor. Pe de altă parte ei contest și siguranța acestor plante.

spot_img
Latest news
știri