Temperatura medie globală a aerului a fost de 17,18 C (62,9 F) marți. Conform datelor colectate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA (NCEP). S-a depășit recordul de 17,01 C atins luni. Până la începutul acestei săptămâni, cea mai călduroasă zi înregistrată a fost în 2016. În timpul ultimului eveniment meteorologic global El Niño, când temperatura medie globală a atins 16,92C. Organizația Meteorologică Mondială, organismul meteorologic al ONU, a confirmat că El Niño s-a întors. Experții au prezis că va duce la mai multe temperaturi record. ”Fenomenul nu a atins încă apogeul, iar vara este încă în plină desfășurare. Așa că nu ar fi surprinzător dacă recordul ar fi doborât din nou în următoarele zile sau săptămâni”. A spus dr. Paulo Ceppi, lector în știința climei la Institutul Grantham, Colegiul Imperial din Londra.
Luna iulie va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată
„Zilele următoare vor avea probabil o mică scădere. Dar din moment ce temperatura globală maximă anuală este la sfârșitul lunii iulie. Este posibil ca mai multe zile să fie mai calde decât ieri”. A explicat dr. Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea Leipzig. „Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai caldă vreodată. Odată cu ea, cea mai fierbinte lună vreodată… „vreodata”, adică de la Eemian. Care este într-adevăr acum aproximativ 120.000 de ani.” Temperatura medie record a fost raportată de serviciul Climate Reanalyzer. Acesta folosește datele din sistemul de prognoză climatică al NCEP.
Înfruntăm cele mai calde zile din ultimii 120.000 de ani
Diferite părți ale lumii se confruntă cu valuri de căldură. Met Office a declarat luni că Marea Britanie a avut cea mai caldă lună iunie din toate timpurile. Sudul SUA s-a înăbușit sub o cupolă de căldură intensă în ultimele săptămâni. Inclusiv în sărbătoarea națională de 4 iulie de marți. În unele părți ale Chinei, un val de căldură durabil a continuat, cu temperaturi peste 35C. Căldura-umiditatea devine atunci ucigașul tăcut, deoarece adesea nu realizăm câți oameni se află în dificultăți letale. Mai ales când nu se răcește noaptea, avertizează medicii.