Parcul Naţional Kruger din Africa de Sud este locul unde se află cea mai mare rezervaţie de rinoceri din lume și, pe măsură ce restricţiile au fost ridicate, braconajul a crescut semnificativ, precizează publicația Descoperă.ro.
Autorităţile de mediu din Africa de Sud şi-au început tardiv eforturile de conservare a rinocerilor, relatează Deutsche Welle.
”Din ianuarie până la sfârşitul lunii iunie 2021, 249 de rinoceri au fost braconaţi pentru cornul lor în Africa de Sud”, a declarat Barbara Creecy, ministrul Mediului, Silviculturii şi Pescuitului într-un comunicat.
Motivul pentru care vânătoarea ilegală este în creştere în Africa de Sud
Deși sunt considerați ca fiind o specie pe cale de dispariţie, rinocerii continuă să fie vânați pentru coarnele lor. Numeroși oameni cred cu tărie că aceste coarne au avea proprietăți miraculoase și ar reprezenta leacul în lupta cu mai multe afecțiuni, printre care și cancerul.
Cu toate că Africa de Sud a apelat la numeroase restricții pe perioada pandemiei de coronavirus, momentul în care blocajul a dispărut a dus, inevitabil, la creșterea numărului cazurilor de vânătoare ilegală și braconaj.
În momentul de față, autorităţile se luptă pentru a contracara fenomenul care afectează vastele parcuri naţionale. Cele mai multe incidente au avut loc în Parcul Naţional Kruger, unde au fost ucişi 132 de rinoceri, mai arată sursa citată.
Africa de Sud adăpostește încă cele mai mari populații de rinoceri din întreaga lume, cu o cifră de aproximativ 20.000 exemplare, reprezentând 70-80% din populația mondială de rinoceri africani
Motivul intensificării braconajului constă în creșterea cererii de coarne de rinocer pe piața neagră din Asia de Sud-Est. Mai nou, chinezii insistă asupra unor așa-zise proprietăți anti-cancer ale coarnelor de rinocer, cu toate că nu există niciun studiu științific medical care să confirme acest zvon.
Doar în anul 2011, în Africa de Sud au fost uciși 443 rinoceri iar în anul 2010 au fost uciși 333 de rinoceri.