14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Motivul pentru care aurora boreală s-a văzut roz/roșu pe cerul României | VIDEO

Vrei să știi de ce aurora boreală s-a văzut roz de pe teritoriul României? Iată motivul!

Aurora boreală a fost observată în cursul serii de duminică, 5 noiembrie 2023, de pe întreg teritoriul României. Imaginile apărute în mediul online au impresionat pe privitori și au fost distribuite masiv.

Mulți dintre aceștia s-au întrebat, însă, de ce culoarea aurorei boreale a fost roz sau roșie. De obicei, imaginile cu fenomenul surprins la latitudini înalte prezintă aurore în nuanțe verzui și uneori chiar albastre. Contrar teoriilor conspirației apărute, explicația faptului că aurora boreală a avut culoarea roz este una cât se poate de științifică.

Cei de la AstroInfo au prezentat motivul pentru care fenomenul a fost observat astfel.

Ei scriu că „aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți. Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori. În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin)“.

Conform imaginii de mai jos, din cauza faptului că România se află la o latitudine mai mică, de pe teritoirul țării noastre a fost observată doar partea de sus a aurorei. Aceasta se află la peste 241,4 km. și are culoarea roz. Sub această înălțime, culoarea devine verzuie. Mai jos, la sub 150 de kilometri altitudine, nuanțele aurorelor sunt mov sau albastre.

Sursă – AstroInfo

spot_img
Latest news
știri