-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat mecanisme genetice care îi apără de cancer

Noile cercetări arată că populația de lupi care trăiește în Zona de Excluziune de la Cernobîl (CEZ) este diferită genetic de populațiile de lupi din afara regiunii. În mod remarcabil, lupii iradiați par să fi dezvoltat mutații protectoare. Acestea le cresc șansele de a supraviețui cancerului, scrie IFL Science.

Populațiile de lupi, precum și alte animale, s-au înmulțit în CEZ în ultimele zeci de ani. Zona a fost abandonată în urma dezastrului nuclear din 1986. În absența oamenilor, viața sălbatică în regiune a început să prospere.

Totuși, în schimbul libertății, animalele au trebuit să se confrunte cu problema flagrantă a radiațiilor.

Pentru a înțelege cum supraviețuiesc aceste animale împotriva șanselor, Cara Love, un biolog evoluționist și ecotoxicolog la Universitatea Princeton, a studiat lupii din Cernobîl timp de un deceniu.

Lupii de la Cernobîl au dezvoltat mecanisme care îi apără de cancer

În 2014, Love și colegii ei au mers în CEZ. Ei au luat probe de sânge de la lupi pentru a înțelege răspunsurile lor la radiațiile care cauzează cancer. Unele exemplare au fost echipate cu gulere radio. Acestea au adunat informații despre locația animalelor și expunerea lor la radiații.

„Obținem măsurători în timp real ale locului în care sunt. Vedem și cât de mult sun expuși (n.r. la radiații)”, a spus Love într-un comunicat.

Cercetările au arătat că lupii din CEZ sunt expuși la peste 11,28 miliremi (Roentgen-ul echivalent pentru om) de radiații în fiecare zi pentru întreaga lor viață. Asta înseamnă de peste șase ori limita admisă pentru oameni.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că lupii au alterat sistemul imunitar. La fel pățesc și pacienții care urmează tratament cu radiații pentru cancer. În plus, analiza genetică sugerează că părți din genomul lupilor au dezvoltat o anumită rezistență la cancer.

Descoperiri similare au fost observate printre sutele de câini semi-sălbatici care trăiesc în CEZ. În 2023, oamenii de știință au descoperit că aceștia erau diferiți genetic de câinii din alte regiuni.

spot_img
Latest news
știri