11.8 C
București
marți, 14 mai, 2024

Val de căldură în Europa: O localitate din Spania a înregistrat peste 30 de grade Celsius

În luna ianuarie, mai multe regiuni s-au confruntat cu valuri neobișnuite de căldură

Într-o localitate din regiunea Valencia a fost înregistrat un nou record de temperatură pentru luna ianuarie: +30.7 C. Localitatea se numește Gavarda și are doar 1.000 de locuitori, scrie Hotnews.ro.

În luna ianuarie, au fost înregistrate temperaturi record în mai multe zone din Europa

În alte două comune din regiunea Valencia, Castell de Castells și Vall de Almonacid, temperaturile au depășit recordul, înregistrând +28,4 grade Celsius.

De asemenea, în restul Spaniei au fost înregistrate valori extrem de ridicate, cum ar fi +28.2 grade Celsius la Murcia, +27.8 grade Celsius la Xativa și +27.6 grade Celsius la Lorca.

Recordul de temperatură din ianuarie pentru Murcia datează din 2021, când s-a înregistrat +28.7 grade Celsius.

În Franța, temperaturile au depășit 25 de grade Celsius în luna ianuarie, în timp ce în Elveția au atins 21 de grade Celsius.

Recordul de temperatură înregistrat în decembrie în Spania a atins 29.9°C la Malaga, depășind precedentul record cu 0.5°C

În luna decembrie, Agenția Meteorologică Națională spaniolă (AEMET) preciza că aceste temperaturi neobișnuit de ridicate sunt rezultatul curentilor de aer cald, provocând recorduri și la Murcia și Alicante.

Îngrijorările cercetătorilor cresc, deoarece astfel de evenimente cu temperaturi extreme devin mai frecvente și în afara sezonului estival.

AEMET sublinia la acel moment că frecvența episoadelor de căldură s-a triplat în ultimii zeci de ani în Peninsula Iberică, iar durata verii meteorologice a crescut semnificativ începând din anii ’80.

spot_img
Latest news
știri