13.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Variațiile mari de temperatură au compromis producția de miere, familiile de albine în pericol

Apicultorii se plâng că vremea schimbătoare a fost catastrofală pentru producția de miere. Asta în contextul în care oricum, prețul acestui produs a scăzut foarte mult. Iar familiile de albine sunt în pericol

Una dintre principalele probleme este aceea că albinele sunt hrănite artificial de apicultori. Asta pentru că familiile sunt foarte slăbite să își poată lua hrana din natură. Iar acest lucru, potrivit Vicepreședintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa, este o premieră. Practic, florile pomilor au fost afectate de vânt și zăpadă. Iar mutarea albinelor odată cu încălzirea vremii a fost în zadar.

”Acesta este un an catastrofal pentru albine”

“Acest an este atipic, deși în ultimii cinci, în fiecare an, sperăm ca anul viitor să fie unul mai bun. A fost de fapt din ce în ce mai rău, deci nu am termen de comparație. Lucrez din 1987 la Asociația Crescătorilor de albine şi nu am prins niciun an precum 2023. Din punctul meu de vedere, este un an catastrofal pentru apicultura românească. Și pentru apicultori, având în vedere că ei hrănesc familiile astea de albine încă de anul trecut. Acum în acest moment se așteaptă teiul. Poate că se face ceva, nu avem date sigure. Dar gândiți-vă că pe lângă producţie ei au nevoie de resursa lor pentru a trece peste iarnă. La albine din luna august încep deja pregătirile pentru iarnă. Nu știu dacă vor reuși să strângă suficientă hrană ca familiile de albine să poată să iasă din iarnă.

”Situația este dramatică”

Familiile de albine sunt foarte slabe și chiar dacă ar fi un cules bun la tei nu avem cu ce să culegem. Sunt foarte mulți apicultori care au renunțat și foarte mulți care vor să-și vândă stupinele cu albine. Dar nu mai au cui să le vândă pentru că nu le mai cumpără nimeni. Apicultura a devenit o loterie și în ultimii ani una fără câștig, fiind într-un mare declin”, a declarat aceasta, pentru Radio Reşiţa. De altfel Ida Șuța susține că apicultorii nu au primit niciun fel de sprijin. Niciun program de la Guvern nu a venit în ajutorul crescătorilor de albine. Iar programul strategic a dezamăgit pentru că despăgibirile au fost foarte mici la crescătorii de albine. ”Situația e dramatică, e un semnal mare de alarmă”, a mai spus apicultoarea.

Latest news
știri