Cercetătorii indieni din cadrul Institutului de Știință și Tehnologie a Lemnului din Bagalore au reușit să îndepărteze lignina (n.red.componentă a lemnului) și s-o înlocuiască cu epoxi (n.red. rășină transparentă) ca să apară lemnul transparent. Cercetătorii spun că acest nou material este ideal pentru înlocuirea sustenabilă a sticlei și plasticului din parbrize și ambalaje de tot felul.
Lemnul transparent, un excelent panou solar
Lemnul transparent a fost creat prima dată în 1992 de către omul de știință german Siegfried Fink și este obținut folosind felii subțiri de lemn. Materialul este mai ușor și mai rezistent decât lemnul obișnuit, susțin aceiași specialiști, prin încorporarea de materiale diverse care-l fac un substrat unic de biobază pentru aplicații multiple. De asemenea, utilizarea acestuia este ideală ca fereastră captatoare de energie solară și chiar ca piesă de acoperiș, cu aceleași proprietăți sustenabile.
Peroxidul ar putea revoluționa lumea construcțiilor
Oamenii de știință din Universitatea Maryland au folosit pentru obținerea lemnului transparent o substanță pe care o putem găsi în orice salon de frumusețe: peroxidul de hidrogen- acel lichid care ne decolorează părul. Aplicarea acestuia pe lemn face că acesta să nu mai absoarbă lumina și să nu mai dea culoare lemnului. Peroxidul este deja folosit pentru albirea pastei de lemn care face ca hârtia să fie albă. Reacțiile dintre lignină și peroxidul de hidrogen ar putea revoluționa lumea construcțiilor.
“Este posibil să obții un astfel de lemn.Însă, suntem departe de o astfel de tehnologie”, spune Cătălin Tobescu
Când spunem acest lucru, ne referim la alte țări, nu la România. Potrivit președintelui PROLEMN/FORDAQ, Cătălin Tobescu, suntem departe de realizarea unor astfel de performanțe. Asta pentru că este nevoie de investiții mari în industria chimică și nici cea a cercetării lemnului nu se simte prea bine. În acest moment, Finlanda și Suedia sunt cele mai avansate țări în acest domeniu. Institutul de Cercetări pentru Studiul Lemnului din România, care se află pe Stradă Fabrică de Glucoză Nr 7, a fost desființat și dărâmat.
„Este posibil să obții un astfel de lemn. În definitiv, și sticla se obține din nisip. Deocamdată, noi avem doar o industrie a celulozei și hartiei reciclate în cadrul combinatului de la Severin. Însă, suntem departe de o astfel de tehnologie”, mai spune Cătălin Tobescu.