12.2 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Amenzi de peste 300 de mii de lei pentru operatorul de salubritate din Târgu Mureș. Străzile sunt pline de gunoaie, iar angajații Brantner Veres nu și-au primit salariile: „Cum poți să trăiești cu câteva sute de lei?!”

Compania Brantner Veres S.A. a fost amendată pentru că nu și-a respectat graficul de colectare al deșeurilor din mai multe zone din municipiul Târgu Mureș. Amenzile aplicate depășesc suma de 300 de mii de lei, ne-au transmis autoritățile locale.

Disperarea angajaților Brantner Veres S.A, companie de salubritate, care acționează în Târgu Mureș, s-a transformat într-o grevă generală, miercuri, 16 noiembrie ac. Peste 100 de angajați au ieșit în fața Prefecturii Mureș, nemulțumiți că nu și-au primit deloc salariul(n.r. în unele cazuri), doar parțial. Astfel, nu au mai lucrat, iar gunoiul a rămas neridicat, pe stăzi, în fața porților oamenilor.

Angajații Brantner Veres spun că este imposibil să trăiești cu 1600 de lei, bani pe care nu i-ar fi primit integral din luna iulie ac. Potrivit informațiilor noastre, operatorul de salubritate le-ar fi promis salarii nete de 2500 de lei, lucru care nu s-a întâmplat.

Iată ce a declarat unul dintre protestatari unui reporter Agerpres: „Un muncitor trebuie să aibă cinci zile nemotivate pentru a i se desface contractul de muncă. Noi suntem în a patra zi. Noi nu ne-am dus acolo să cerem lichidarea şi ei deja ne-au desfăcut contractul de muncă (…) În plus, dacă am avut nevoie de un act, ne-au trimis la Cluj. Trei săptămâni am cerut o adeverinţă de la Resurse umane, să avem pentru ajutor de lemne„, a declarat unul dintre liderii greviştilor, Geza Todor conform sursei citate.

Amenzi de 300 de mii de lei pentru operatorul de salubritate din Târgu Mureș. Străzile sunt pline de gunoaie, iar angajații Brantner Veres nu și-au primit salariile: „Cum poți să trăiești cu câteva sute de lei?!

Angajații Brantner Veres susțin că au fost concediați abuziv, iar companiei nu i-a păsat de faptul că străzile din Târgu Mureș se vor umple de gunoaie. De altfel, salariile mici ale celor care lucrează la firmele de salubritate(posturi necalificate) sunt confirmate și de angajații societății Brai Cata. Cu toate acestea, aceștia nu și-au sistat activitatea din cauza banilor puțini pe care îi primesc.

17 milioane avem salariul. În două tranșe îi primim, că nici nu înțelegi ceva de ei. Cum poți să trăiești cu câteva sute de lei?! Să ai și copii la școală (…), este foarte greu!”, ne-a declarat o angajată Brai Cata, firmă care operează și pe raza municipiului Călărași.

Ce măsuri au luat autoritățile din Târgu Mureș

Compania Brantner Veres S.A. a fost amendată pentru că nu și-a respectat graficul de colectare al deșeurilor din mai multe zone din municipiul Târgu Mureș. Până în momentul de față au fost aplicate 153 de amenzi, cuantumul acestora depășind suma de 300.000 lei, transmite Poliția Locală Târgu Mureș. Cu toate acestea, amenzile nu vor rezolva total problema gunoiului, iar orașul va intra în alertă din cauza deșeurilor care vor putrezi pe străzi.

Informațiile obținute de stireaverde.ro arată că, Brantner Veres S.A a primit deja notificare de reziliere a contractului încheiat cu autoritățile din Mureș. Operatorul de salubritate are posibilitatea ca în 30 de zile să remedieze deficienţele semnalate, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, contractul se consideră reziliat de drept, prin neîndeplinirea obligațiilor contractuale.

Cum ajung firmele de salubritate să „protesteze” și să nu mai ridice gunoiul

ȘtireaVerde.ro a făcut demersuri pentru a obține un punct de vedere oficial de la compania Brantner SA, însă, până la acest moment nu l-am primit. O situație aproape similară s-a înregistrat, anul trecut, în județul Hunedoara, într-o zonă în care opera Brai Cata SRL. Reprezentanții acestei firme au sistat ridicarea gunoiului pentru scurt timp, însă, au invocat datoriile pe care primăriile din Hunedoara le are pentru serviciile de salubritate, prin calcularea nelagală/eronată a tarifelor la salubritate. Ulterior, Brai Cata a ridicat gunoiul oamenilor din Deva cu resurse proprii.

Latest news
știri