1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Ancheta în cazul sabotării Nord Stream indică și primii vinovați. Cine a dorit de fapt sabotarea conductelor

Doi ucrainieni pe a căror navă au fost găsite urme de explozibil par să fie principalii suspecți.

Informații noi ies la iveală în cazul sabotării Nord Stream, potrivit NY Times. Mai exact,  datele analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean a efectuat anul trecut atacul asupra conductelor Nord Stream. Ceea ce duce ancheta cu un pas mai aproape către determinarea responsabilităților pentru un act de sabotaj care a derutat anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului de luni de zile. Totul după ce procurorii germani au găsit o navă sub pavilion ucrainian in apele din apropierea Nord Stream, nava pe care s-au găsit și urme de explozibili. Oficialii americani au spus că nu au nicio dovadă că președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune sau că autorii au acționat la îndrumarea oricăror oficial al guvernului ucrainean. Ucraina și aliații săi au fost văzuți de unii oficiali ca având cel mai logic motiv potențial de a ataca conductele.

Ucraina- una dintre țările vizate de anchetă

Ei s-au opus proiectului de ani de zile, numind-o o amenințare pentru securitatea națională, deoarece ar permite Rusiei să vândă mai ușor gaze către Europa. Oficialii guvernului ucrainean și ai serviciilor de informații militare spun că nu au avut niciun rol în atac și nu știu cine l-a comis. După publicarea acestui articol, Mykhailo Podolyak, un consilier principal al domnului Zelensky, a postat pe Twitter că Ucraina „nu are nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică”. El a adăugat că nu are informații despre „grupurile de sabotaj” pro-ucrainene. Oficialii americani au spus că nu știau multe despre făptuitori și despre afilierile lor. Analiza informațiilor nou colectate sugerează că aceștia erau oponenți ai președintelui Vladimir Putin, dar nu specifică membrii grupului sau cine a condus sau a plătit operațiunea. Oficialii americani au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, modul în care au fost obținute sau orice detalii despre puterea dovezilor pe care le conține.

Plasarea explozibilului făcută de profesioniști

Ei au spus că nu există concluzii ferme în acest sens, lăsând deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost efectuată în afara registrelor de către o forță de proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate. Conductele au fost rupte de explozii de adâncime în septembrie, în ceea ce oficialii americani au descris la acea vreme drept un act de sabotaj. Oficialii europeni au declarat public că ei cred că operațiunea care a vizat Nord Stream a fost probabil sponsorizată de stat, posibil din cauza rafinamentului cu care autorii au plantat și detonat explozivii pe podeaua Mării Baltice fără a fi detectați.  Explozivii au fost cel mai probabil plantați cu ajutorul unor scafandri experimentați care nu păreau să lucreze pentru serviciile militare sau de informații, au declarat oficialii americani care au analizat noile informații. Dar este posibil ca făptuitorii să fi primit în trecut o pregătire guvernamentală specializată.

Responsabilitatea aruncată de la unii la alții

După publicarea acestui raport, Rusia a atacat credibilitatea serviciilor de informații, plângându-se că a fost împiedicată să participe la investigații. „Aceasta este evident o răspândire coordonată a dezinformarii în mass-media”, a declarat Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, agenției de presă Sputnik, susținută de stat. Polonia și Ucraina au acuzat imediat Rusia că a plantat explozivi, dar nu au oferit nicio dovadă. Rusia, la rândul ei, a acuzat Marea Britanie că a efectuat operațiunea – tot fără dovezi. Rusia și Marea Britanie au negat orice implicare în explozii.  Luna trecută, jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un articol pe platforma de newsletter Substack în care concluziona că Statele Unite au efectuat operațiunea sub conducerea lui Biden. Pentru a-și prezenta cazul, dl Hersh a citat amenințarea preinvaziei președintelui de a „a pune capăt” Nord Stream 2 și declarații similare ale altor înalți oficiali americani. Oficialii americani spun că Biden și consilierii săi de top nu au autorizat o misiune de distrugere a conductelor Nord Stream și spun că nu a existat nicio implicare a SUA.

Kievul pare principalul vinovat

Toate descoperirile care dau vina pe Kiev sau pe reprezentanții ucraineni ar putea provoca o reacție în Europa și ar putea îngreuna Occidentul să mențină un front unit în sprijinul Ucrainei. La câteva zile după explozie, Danemarca, Suedia și Germania și-au început propriile investigații separate asupra operațiunii Nord Stream. Agențiile de informații și de aplicare a legii de pe ambele maluri ale Atlanticului au avut dificultăți în a obține dovezi concrete despre ceea ce s-a întâmplat pe fundul mării în ore, zile și săptămâni înainte de explozii. Conductele în sine nu au fost monitorizate îndeaproape, nici de senzori comerciali, fie de guverne. Mai mult, găsirea navei sau a navelor implicate a fost complicată de faptul că exploziile au avut loc într-o zonă cu trafic intens.

45 de nave suspecte

Potrivit unui parlamentar european informat la sfârșitul anului trecut de principalul serviciu de informații externe al țării sale, anchetatorii au adunat informații despre aproximativ 45 de „nave fantomă” ale căror GPS nu erau pornite sau nu funcționau când au trecut prin zonă, posibil pentru a ascundea. mișcările lor. De asemenea, aceiași sursă a precizat că mai mult de 1.000 de kilograme de explozibili „de grad militar” au fost folosite de făptuitori. Mats Ljungqvist, un procuror superior care conduce ancheta din Suedia, a declarat pentru The New York Times la sfârșitul lunii trecute că vânătoarea de făptuitori a țării sale continuă.

spot_img
Latest news
știri