7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Furtuna Otto lovește Nord-vestul Europei. Rafale de vânt de peste 120 km/h 

Scădere a temperaturilor, în România

Prima furtună a anului, Otto, a lovit Nord-vestul Europei în dimineața zilei de vineri, 17.02.2023. Ea a debutat în Scoția și Nord-estul Angliei. Un cod galben de furtună a fost emis pentru marea parte a țării, fiind decretată starea de „pericol pentru viață”. Mai multe școli au fost închise și mii de zboruri anulate, anunță BBC. Previziunile Institutului de Meteorologie Britanic s-au adeverit, Scoția și Nord-estul Angliei fiind lovite, deja, de rafale de vânt de peste 120 km/h. 

Furtuna Otto a fost numită de  Institutul de Meteorologie Danez deoarece Danemarca va fi țara cea mai afectată de furtună. Ea va lovi și Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belarus și  Rusia. Conform agenției Bloomberg, meteorologii suedezi au emis cod de furtună portocaliu. Se așteaptă ca furtuna să continue de-a lungul weekend-ului. Va aduce cu ea precipitații abundente sub formă de ploaie și zăpadă. Meteorologii germani au anunțat rafale de vânt în cursul zilei, urmate de o perioadă calmă, înainte ca noi rafale de vânt să afecteze țara în cursul nopții. Polonia a emis cod roșu de furtună.

Intensificări ale vântului, în România

România se află la sud de zona afectată puternic de furtuna Otto. În weekend, se prevede o ușoară intensificare a vântului. Aceasta va duce la o răcire ușoară a vremii, în special în partea de nord a țării, conform Gandul. Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă. Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

Temperaturi neobișnuit de calde, în restul Europei

Doar nordul Europei va vedea o scădere a temperaturilor în acest weekend. În restul continentului, vremea continuă să fie neașteptat de blândă pentru luna Februarie, în acest weekend. Temperaturile în Londra, Paris și Berlin vor fi cu 6 grade peste media cu care suntem obișnuiți pentru această perioadă a anului, 

Scădere dramatică a prețului la electricitate

Creșterea majoră a producției de energie eoliană în Marea Britanie și țările nordice, datorată furtunii, a dus la prăbușirea prețului electricității. În vestul Danemarcei, o regiune aflată pe coasta Mării Nordului, și care este dependentă majoritar de producția de energie eoliană, a văzut o scădere a prețului la energie de 42% față de ziua precedentă. Mii de turbine electrice au generat aproape 60% din producția de electricitate a Marii Britaniei, în timpul zilei, conform furnizorilor de electricitate. 

Latest news
știri