2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Femeile mai predispuse la sărăcie energetică decât bărbații

Pentru că sunt plătite mai prost femeile suferă consecințele scumpirilor mai profund decât bărbații

Femeile par să fie mai afectate de sărăcie decât bărbații, spune comisia pentru drepturile femeilor din Parlamentul European. Deja în 2021, cu mult înainte ca invazia rusă a Ucrainei să provoace creșterea prețurilor la energie, experții avertizaseră că femeile erau mai predispuse să cadă în sărăcia energetică decât bărbații.  Acest lucru nu este întâmplător, potrivit Euractiv. Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE în 2020 a fost de 13% și sa schimbat doar minim în deceniul precedent. Aceasta înseamnă că femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin pe oră decât bărbații. În 2019, diferența de pensii între femei și bărbați a cetățenilor UE cu vârsta peste 65 de ani a fost aproape de 30%. „Multe femei au venituri medii mai mici, lucrează cu fracțiune de normă, lucrează și în forme de muncă prost plătite sau precare. Multe femei lucrează fără plată, de exemplu, în gospodărie”, a explicat Robert Biedroń, un europarlamentar socialist polonez care prezidează comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European.

Decalajele de gen sunt cele care au dus la acest aspect

„Consecințele prețurilor la energie asupra persoanelor fizice și întreprinderilor mici, dar și a dezindustrializării, șomajului și recesiunii afectează în mod disproporționat femeile din cauza participării lor deja mai scăzute pe piața muncii și a decalajelor de gen existente în multe sectoare”, a declarat Biedroń reprezentanților la o ședință a comitetului pe tema. Sărăcia energetică nu are doar o dimensiune economică, a spus Katharina Habersbrunner de la Women Engage for a Common Future (WECF), o organizație de caritate. Are și un aspect fiziologic – femeile sunt mai sensibile la temperaturi extreme – și o componentă socioculturală, a explicat ea. Aceasta înseamnă că femeile sunt cel mai probabil să îngrijească copiii și membrii în vârstă ai familiei, petrecând astfel mai mult timp acasă.

Multe femei își ingrijesc rudele fără să fie plătite

Marea majoritate a îngrijirii în UE – aproximativ 75% – este făcută gratuit de femeile care îngrijesc rudele bolnave sau nevoiașe fără a fi plătite. Părintele monoparental este puternic de gen, cu aproape jumătate (48%) dintre mamele singure și o treime (32%) dintre tații singuri expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Femeile în special sunt afectate, deoarece reprezintă aproape 85% din toate familiile monoparentale din UE, potrivit unui raport WECF. Realitatea este și mai rea pentru femeile și fetele care trăiesc în zonele rurale și în țările cel mai puțin dezvoltate, potrivit Laurence Gilloise, directorul Oficiului pentru Femei din Bruxelles al Națiunilor Unite.

spot_img
Latest news
știri