2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Comisia Europeană a introdus o nouă metodologie privind măsurarea microplasticelor din apa potabilă

Centrul Comun de Cercetare (JRC – Joint Research Centre) a dezvoltat o nouă metodologie privind măsurarea microplasticelor din apa potabilă.

Comisia Europeană a introdus în acest an o nouă metodologie pentru măsurarea microplasticelor din apa potabilă. Scopul este de a oferi un standard uniform pentru particulelor minuscule de plastic din UE, potrivit Raportul de Gardă.

Metodologia a fost dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare (JRC – Joint Research Centre). Noua abordare sprijină Directiva Apa Potabilă a Comisiei Europene.

Mai multe studii au relevat faptul că apa potabilă e contaminată cu microplastic. Reamintim în acest sens că un studiu a concluzionat, de exemplu, că apa îmbuteliată conține până la 240.000 de bucăți de nanoplastic pe litru.

Impactul asupra sănătății este însă puțin studiat, din cauza provocărilor de a măsura cu exactitatea prezența particulelor în apă.

Comisia Europeană – metodologie nouă de măsurare a particulelor de microplastic

Prin noua metodologie, procesul de prelevare, analiză și raportare a microplasticelor este standardizat. Nevoia unui proces unitar la nivelul întregii UE este dat de faptul că nivelul particulelor de microplastice din apa potabilă este în general scăzut, de doar câteva zeci de particule pe litru, potrivit JRC.

Alte studii arată, de asemenea, niveluri și mai scăzute.

În noua metodologie de măsurare, JRC propune prelevarea unor volume mari de apă, de peste 50 de litri, pentru a se putea detecta cu precizie nivelurile de contaminare cu microplastic. Apa va fi trecută prin mai multe filtre, care va captura microplasticele în funcție de dimensiune.

În ceea ce privește analizare probelor, aceasta se poate face prin microscopia Infraroșu sau Raman.

Principalii polimeri din apa potabilă sunt reprezentați de polietilenă, tereftalatul de polietilenă și polipropilenă.

Directiva revizuită privind Apa Potabilă, care este principala legislație a UE privind apa potabilă dorește să protejeze sănătatea publică prin monitorizarea și gestionarea contaminanților emergenți precum microplasticele. Comisia Europeană are autoritatea de a defini și rafina metodologiile pentru măsurarea contaminaților, inclusiv a microplasticelor.

În Decizia Delegată a Comisiei din 11 martie 2024 a fost încorporată și metodologie dezvoltată de JRC.

spot_img
Latest news
știri