21.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Comisia Europeană a clasat o cauză de infringement deschisă împotriva României privind deșeurile

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat clasarea unei proceduri de infringement deschisă împotriva României și a închis un dosar EU-Pilot.

Comisia Europeană a clasat procedura de infringement privitoare la transpunerea necorespunzătoare a Directivei (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (cauza 2023/2147). Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de ministrul Mircea Fechet.

De asemenea, Comisia Europeană a închis dosarul EU Pilot #EUP (2016)8472 (pre-infringement). Aceasta se referea la interdicția achiziționării/procesării de masă lemnoasă.

Mircea Fechet spune că deciziile au fost luate ca urmare a „măsurilor întreprinse de autoritățile române“.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează îndeaproape atât cu instituțiile de nivel național, cât și cu serviciile Comisiei Europene și depunem eforturi constante pentru a evita declașarea sau a închide aceste proceduri de infringement împotriva României cât mai urgent posibil.

În ultimii ani s-au făcut eforturi constante de a alinia legislația României la cerințele Uniunii și, mai ales, de a urmări interesele cetățenilor noștri – atât în domeniul deșeurilor, cât și în domeniul silvic. Sperăm să finalizăm cât mai curând și alte proceduri rămase nesoluționate.“, a scris Mircea Fechet.

Ce presupune cauza 2023/2147

În 2023, Comisia Europeană a deschis 3 proceduri de infringement împotriva României. Acestea se refereau la gestionarea deșeurilor, apelor și reducerea emisiilor, potrivit ecoteca.

Cauza 2023/2147 prevede că termenul pentru transpunerea de către statele membre a dispozițiilor Directivei (UE) 2018/851 privind deșeurile în legislația lor națională a expirat la 5 iulie 2020. Mai multe state UE nu au transpus-o corect până anul trecut. Astfel, România trebuia să completeze prevederile legate de:

– încetarea statutului de deșeu

– răspunderea extinsă a producătorilor

– derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare

– măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri

Latest news
știri