20.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Minunile pe care le poate face uleiul de măsline. Ce se întâmplă dacă vei consuma o lingură pe zi

Un nou studiu confirmă efectul benefic pe care uleiul de măsline îl ae asupra sănătății și prevenirii unor boli grave.

Uleiul de măsline poate avea beneficii enorme asupra stării tale de sănătate, potrivit unui nou studiu. Adăugarea zilnică a unei linguri de ulei de măsline la dieta ta poate crește protecția împotriva demenței, potrivit Science Alert.

Acesta este deja folosit dietele sănătoase „mediteraneene”. Acum, cercetătorii susțin că ingredientul în sine iese în evidență prin calitățile sale benefice.

„Oamenii care folosesc ulei de măsline pentru gătit sau ca sos au o dietă de calitate generală mai bună. În mod interesant, am descoperit că asocierea este indiferent de acest factor”, a spus nutriționistul de la Universitatea Harvard, Anne-Julie Tessier, pentru Healthline.

Cercetătorii au combinat rezultatele studiilor pe asistenți medicali și profesioniști din domeniul sănătății efectuate din anii 1970 și 1980. Toți nu aveau boli de inimă și cancer atunci când cercetările au introdus pentru prima dată întrebări privind consumul de ulei de măsline în 1990. În anii care au urmat, 4.751 din cei 92.383 de participanți selectați au murit din cauze legate de demență.

Uleiul de măsline scade mortalitatea cauzată de demență

Cercetătorii au descoperit că adulții care consumau în mod regulat mai mult de 7 grame de ulei de măsline pe zi (aproximativ o jumătate de lingură) aveau cu 28% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor legate de demență, comparativ cu cei care nu consumau niciodată sau rareori ulei de măsline.

„Uleiul de măsline poate exercita efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare datorită conținutului său ridicat de acizi grași mononesaturați și alți compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina E și polifenoli”, explică Tessier și colegii săi.

Studiile pe animale sugerează că anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi acizii grași mononesaturați găsiți în uleiul de măsline, pot avea beneficii protectoare asupra sănătății. De asemenea, polifenolii pot ajuta la prevenirea plăcilor de amiloid asociate cu boala Alzheimer.

Participanții la studiu au fost în primul rând albi și educați. Asta înseamnă că rezultatele nu pot fi încă generalizate la diferite populații. Mai mult, deoarece a fost un studiu observațional, cercetătorii nu pot lega direct rezultatele cu uleiul de măsline, deocamdată.

Totuși, cercetările anterioare din acest domeniu au evidențiat rezultate similare. Persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline au un risc cu 30% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative.

Uleiul de măsline este probabil o componentă cheie din spatele rezultatelor pozitive asupra sănătății ale dietelor mediteraneene.

spot_img
Latest news
știri