22.2 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Prețul uleiului de măsline a atins recordul la nivel mondial, din cauza secetei

Lucrurile se vor înrăutăți, având în vedere că prognozele meteo nu par să se îmbunătățească

Uleiul de măsline s-a scumpit enorm și a ajuns să bată recordul mondial, din pricina secetei din Spania.  Astfel, potrivit ultimelor date, uleiul de măsline Aldi era de 99p, acum este 1,29 GBP.  Datele de la Fondul Monetar Internaţional, arată că preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona și au marcat un maxim din ultimii 26 de ani. Culmea este că preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, a explicat un analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland. Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situație este vremea rea din Spania, în special perioada de secetă prelungită.

”Condiții meteo extreme de proaste”

”Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus Holland. Din cauza condiţiilor meteorologice ”extrem de proaste”, așa cum le-a catalogat el, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, înăsprind oferta globală şi împingând preţurile în sus. ”Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a explicat el.

36 de luni fără precipitații

Măslinii cresc în climat cald şi uscat, iar temperatura optimă variază de la 60 la 80 de grade F, doar că Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării. Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie, iar lucrurile par să fie din ce în ce mai proaste. Astfel că recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău. ”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a mai spus Holland.

Latest news
știri