1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Temperaturi record în Asia, val de căldură care se manifestă odată la 200 de ani.

Cercetătorii avertizează că acest val va fi din ce în ce mai des întâlnit din cauza încălzirii globale.

Aprilie și mai sunt de obicei cele mai calde luni ale anului în Asia de Sud-Est. Asta pentru că temperaturile cresc înainte ca ploile musonice să aducă o oarecare ușurare. Dar în acest an, au atins niveluri nemaiîntâlnite. Până acum în majoritatea țărilor din regiune, inclusiv în hotspot-urile turistice Thailanda și Vietnam. Thailanda a cunoscut cea mai fierbinte zi din istorie la 45,4 grade Celsius (114 grade Fahrenheit) pe 15 aprilie. În timp ce vecinul Laos a depășit 43,5 grade Celsius (110 grade Fahrenheit) pentru două zile consecutive în mai. Iar recordul din toate timpurile din Vietnam a fost doborât în începutul lunii mai cu 44,2 grade Celsius (112 grade Fahrenheit).

Cel mai brutal val de căldură fără sfârșit

Aceste analize au fost furnizate de stațiilor meteo unde lucrează un reputat istoric meteorologic Maximiliano Herrera. Herrera l-a descris drept „cel mai brutal val de căldură fără sfârșit” care a continuat până în iunie. Pe 1 iunie, Vietnam a doborât recordul pentru cea mai fierbinte zi de iunie din istorie cu 43,8 grade Celsius (111 grade Fahrenheit) – cu 29 de zile din lună mai departe. Într-un raport recent al World Weather Attribution (WWA), a declarat că valul de căldură din aprilie din Asia de Sud-Est a fost un eveniment o dată la 200 de ani care ar fi fost „practic imposibil” fără schimbările climatice cauzate de om. Umiditatea, pe lângă temperaturile extreme, face și mai greu pentru corpul tău să încerce să se răcească.

Bolile legate de căldură pot fi mortale

Bolile legate de căldură, cum ar fi insolația și epuizarea termică, au simptome severe. Și pot pune viața în pericol, în special pentru cei cu boli de inimă și probleme de rinichi, diabet și persoanele însărcinate. „Atunci când umiditatea din jur este foarte mare, corpul va continua să transpire încercând să elibereze umezeala pentru a se răci. Dar, deoarece transpirația nu se evaporă, va duce în cele din urmă la deshidratare severă. Iar în cazurile acute poate duce la insolații și decese ”, a declarat Mariam Zachariah, cercetător. „Motiv pentru care un val de căldură umed este mai periculos decât un val de căldură uscat”, a spus ea pentru CNN.

spot_img
Latest news
știri