11.6 C
București
marți, 14 mai, 2024

Vietnam, record de temperatură. Val de căldură extremă în mare parte din Asia

Vietnam a raportat o temperatură record. Experții în climă avertizează că astfel de evenimente meteorologice extreme vor continua, potrivit Science Alert.

Potrivit cercetătorilor din țara asiatică, încălzirea globală exacerbează vremea nefavorabilă. Întreaga regiune se află sub un val de căldură din aprilie, temperaturi record fiind înregistrate și în țările vecine.

O temperatură de 44,1 grade Celsius a fost măsurată sâmbătă în Vietnam, doborând recordul din 2019 de 43,4 grade Celsius.

O femeie a declarat pentru AFP că temperaturile din centrul orașului Danang au fost din ce în ce mai ridicate. Oamenii au fost obligați să înceapă treburile agricole cât mai de dimineață.

„A trebuit să terminăm înainte de ora 10:00 pentru a evita căldura”, a spus ea.

„Dar la ora prânzului, cred că era mult mai cald” decât au spus meteorologii, a mai precizat femeia.

Vremea Vietnamului variază de la nord la sud, dar întreaga țară intră acum în cele mai fierbinți luni de vară.

Vietnam, temperatură record

Temperatura record a fost măsurată în interior, la stația Hoi Xuan din nordul provinciei Thanh Hoa. A fost depășită maxima anterioară de 43,4 grade Celsius, înregistrată în aprilie 2019 în districtul Huong Khe din centrul provinciei Ha Tinh.

„Acesta este un record îngrijorător în contextul schimbărilor climatice și al încălzirii globale”, a declarat, pentru AFP Nguyen Ngoc Huy, expert în schimbările climatice.

„Cred că acest record se va mai repeta”, a spus el.

„Confirmă faptul că modelele climatice extreme se dovedesc a fi adevărate”, a continuat acesta.

Experții au avertizat populația întregii țări să rămână în case la orele de vârf.

Oficialii au cerut companiei de aprovizionare cu apă a orașului să se asigure că există „rezerve adecvate de apă pentru uz casnic”.

Atmosfera a fost una dezolantă în centrul orașului Hanoi, sâmbătă. Străzile erau pustii, pentru că toată lumea a rămas în case.

Temperaturi ridicate încă din luna aprilie

Majoritatea țărilor din Asia au fost lovite de un cal de căldură încă din aprilie. Majoritatea dintre acestea au înregistrat temperaturi extrem de ridicate.

Departamentul meteorologic thailandez a raportat un record de 44,6 grade Celsius în vestul provinciei Tak. De cealaltă parte, în Myanmar, un oraș din estul țării a raportat maxime de 43,8 grade.

Deși ambele țări suferă de obicei o perioadă caldă înainte de sezonul ploios, intensitatea căldurii a depășit recordurile anterioare.

Și în capitala Bangladeshului, Dacca, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din anii 1960.

În plus, autoritățile meteorologice din India au spus că anumite părți ale țării se confruntă cu temperaturi cu aproximativ trei până la patru grade peste normal.

spot_img
Latest news
știri