Atenție în utilizarea pesticidelor: fermierii trebuie să respecte condițiile de mediu

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, ing. Marian Pogăcean, face un apel la fermieri pentru respectarea condițiilor de mediu, reespectiv utilizarea durabilă a pesticidelor.

Printre acestea se numără atestarea profesională, obligativitatea instruirii fermierilor în ce privește tratamentele la plante, și nu în ultimul rând verificarea mașinilor de erbicidat, precizează Cotidianul Zi de zi.

În cadrul unei întâlniri cu fermierii, organizată în localitatea Vălenii de Mureș, Marian Pogăcean a precizat că, începând cu acest an, și din 2023 cu siguranță, noul exercițiu financiar al Uniunii Europene înăsprește condițiile de mediu, legat de această utilizare durabilă a pesticidelor. După noua legislație, ca să utilizezi pesticide trebuie să ai o atestare profesională.

Agricultura, strâns legată de legislație și de condițiile de mediu

Deocamdată există o restricție mai dură legată de studii, e nevoie minim de liceu cu Bacalaureat, dar garantez că în 2023 va fi nevoie de doar 10 clase. Nu știu dacă în acest an se cere, dar este posibil ca în eșantionul de control, una din obligații va fi această instruire pe care trebuie să o aibă fermierii”, a subliniat ing. Marian Pogăcean

A fost abordată și problema mașinilor de erbicidat, începându-se verificarea acestora, respectiv ITP-urile la mașinile de tratat.

Indiferent că erbicidăm, tratăm sămânța sau aplicăm în pomicultură, s-ar putea ca, începând cu acest an, de anul viitor cu siguranță, la fermele care intră în control să fie necesară și această adeverință, respectiv acest ITP la mașinile de erbicidat. Dacă nu ne înscriem din timp, atât la instruiri cât și la ITP-ul mașinilor de aplicat pesticide, în condițiile în care trebuiesc aceste adeverințe la APIA într-un timp scurt, ne este imposibil să le putem rezolva pe toate”, a mai precizat Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș.

Mai mult, Marian Pogăcean a concluzionat că îi roagă pe fermieri să apeleze, din timp, la autorități. Acesta a mai explicat că sumele sunt modice, undeva la 100-120 de lei pentru o verificare și nu există impedimente pentru fermieri pentru a nu-și rezolva și aceste aspecte.

Sursa foto