5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Un val de căldură istorică lovește planeta. 2023 ar putea deveni cel mai cald din istorie

2023 ar putea fi cel mai cald din istorie înregistrat vreodată. Spune o analiza Washington Post, care remarcă și faptul că un val de căldură fără precedent a lovit planeta.

În ultimele săptămâni au fost stabilite noi precedente surprinzând pe unii oameni de știință. Evoluția rapidă a acestor fenomene a fost cea care a surprins. Iar El NIno nu pare suficient ca explicație. Practic avem oceane a căror apă a atins temperaturi fără precedent, niveluri scăzute de neegalat de gheață. Planeta care se confruntă cu cea mai caldă iunie care a fost cartografiată vreodată. Și apoi, luni a fost cea mai fierbinte zi a Pământului din cel puțin 125.000 de ani. Marți a fost mai cald. „Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus. El a spus că  toate analizele lor arată că „ne aflăm pe un teritoriu neexplorat”, chiar și în contextul El Nino.

Extreme fără precedent din ce în ce mai dese

Șocant nu este că se accentuează încălzirea globală, mai ales în contextul El Nino. Dar condițiile calde se dezvoltă prea repede și pe mai multă parte a planetei. El Nino nu pare să fie suficient ca să fie folosit ca unică explicație. „Am văzut extreme fără precedent în trecutul recent, chiar și fără a fi în această fază”. A spus Claudia Tebaldi, un cercetător al Pământului la Laboratorul Național Pacific Northwest. Cu influența lui El Nino, „probabilitatea de a vedea ceva fără precedent este chiar mai sus”, a spus ea. În ultimele săptămâni, extremele meteorologice au inclus valuri de căldură record în China. Unde Beijingul a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit). Și în Mexic și Texas, unde oficialii s-au luptat din nou pentru a menține rețeaua de electricitate. Fumul de incendii care a sufocat în mod repetat părți ale Statelor Unite în această vară reamintește căldura anormală de primăvară. Și a vremii neobișnuit de uscate, care a alimentat un sezon de incendii fără precedent în Canada.

Extremele vor deveni normă

Căldura oceanului este de așteptat să fie mai mare în timpul El Nino. Dar o căldură șocantă s-a dezvoltat mult dincolo de această zonă, inclusiv în Pacificul de Nord. În jurul Noii Zeelande și în cea mai mare parte a Atlanticului. „Speranța mea este că vom trage un semnal de alarmă prin doborârea unui nou record. Și asta îi va motiva pe oameni să facă ceea ce trebuie și să nu mai ignore această criză.” Pentru Tebaldi, înregistrările subliniază necesitatea atât de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Cât și de a pregăti comunitățile pentru noile extreme meteorologice. La urma urmei, ea a spus: Ceea ce a fost odată fără precedent va deveni într-o zi o normă.

spot_img
Latest news
știri