2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

„Garda Civică pentru Mediu” atenționează: „Frunzele NU sunt gunoi!”. Cum(nu) răspunde Primăria Sectorului 6 București

Pentru România, gestionarea deșeurilor pare încă o necunoscută

Nu toate frunzele căzute pe aleile din parcuri ar trebui să fie ridicate de către operatorii de salubritate, susține „Garda Civică pentru Mediu”. În felul acesta, se urmează ciclul natural și se susține fertilizarea naturală și sănătatea solului, biodiversitatea.

Această opinie nu este împărtășită și de reprezentanții Primăriei Sector 6 București. Ei spun că „frunzele au un aspect urât”, însă, specialiștii îi contrazic și susțin că nu toate frunzele ar trebui să ajungă la gunoi „de-a valma”, prin prisma descompunerii materiei organice.

Diana Culescu, peisagistă, Doctor în Horticultură, menționează că „frunzele mucegăiesc DOAR în absența florei și faunei care contribuie la descompunerea materiei organice”. Prin urmare, acest lucru se întâmplă doar dacă solul este lipsit de aceste elemente (de exemplu, dacă fauna/flora este omorâtă prin tratamentele aplicate în spațiile verzi).

Ce ar trebui să se întâmple cu frunzele care sunt strânse de operatorii de salubritate.

În fapt, frunzele ar trebui să devină îngrășământ natural. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să se realizeze colectarea separată, întrucât acestea se încadrează la „deșeuri vegetale”. Prin urmare, putem recupera și reutiliza.

Teoretic, autoritățile statului trebuie să se asigure de existența unui serviciu performant de colectare a deșeurilor vegetale. Însă, realitatea curentă este alta, iar situația diferă de la un județ la altul. Spre exemplu, în București, dacă se colectează, autoritățile nu știu precis unde se mai depozitează, deoarece au fost găsite hale nelegale de depozitare a gunoiului chiar în „Sectorul Verde”(n.r. Sectorul 3 București).

Primarul Sectorului 6 București, Ciprian Ciucu, se laudă pe Facebook cu un „mega-proiect” privind gestionarea deșeurilor, însă, nu detaliază presei

Garda de Mediu Civică susține că, în Sectorul 6 București, frunzele sunt strânse fără a se ține cont de colectarea separată, iar „compostul” care se realizează ar putea deveni „toxic”, având în vedere că nu se ține cont de arborii „bolnavi”. Astfel, frunzele acestora s-ar transforma într-un pericol ecologic, din momentul în care este „împrăștiat” pe sol.

Dacă frunzele speciei în cauză nu ar fi strânse, ci rămân pe loc și se descompun, problemele de acest fel s-ar menține localizat și ar putea fi eliminate mult mai ușor. Asta, desigur, în ideea în care cineva din primărie își pune problema că există boli la anumite specii de arbori și vrea să acționeze pentru a nu pierde populațiile de plante din respectiva specie” , susțin reprezentanții Asociației „Garda Civică de Mediu”.

Ciprian Ciucu, primar Sector 6 Bucuresti. Foto: Facebook

ȘtireaVerde.ro a încercat să ia legătura cu primarul Sectorului 6 București, pentru a afla mai multe detalii cu privire la gestionarea deșeurilor de pe raza pe care o reprezintă, inclusiv despre „mega-proiectul” privind anunțat foarte succint pe Facebook: 130 de milioane de lei pentru 886 de puncte de precolectare a gunoiului, însă, Ciucu nu a răspuns telefoanelor/mesajelor noastre. Prin urmare, va fi obligat să respecte accesul la informațiile de interes public, în baza Legii 544/2001. Primarul Sectorului 6 București susține(pe Facebook) că acestea vor fi amenajate până în sfârșitul anului 2023, însă(…) licitațiile nici nu au început, iar contestațiile acestora sunt inevitabile, aspect care poate îngreuna implementarea proiectului.

spot_img
Latest news
știri